kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Otomotiv pazarı yeni segmentlerle büyüyor

19.08.2008
Otomotivdeki kıyasıya rekabet, segmentlerin sayısını arttırdı. Pazarın yeni oyuncuları bu yıl sonunda Türkiye'de satışa sunulacak..
Otomotivdeki kıyasıya rekabet, segmentlerin sayısını arttırdı. Pazarın yeni oyuncuları bu yıl sonunda Türkiye'de satışa sunulacak
Otomotiv dünyasında yaşanan rekabet hız kesmiyor. Aksine her geçen gün daha da kızışıyor. Otomotiv firmaları satışlardan daha fazla pay almak amacıyla mevcut modellerini tüketicilerin tercihlerine göre yenilerken, otomotivde yeni segmentler yaratan modeller de yollardaki yerini alıyor. Alfa Romeo daha önce yer almadığı B segmentine MiTo ile giriş yaparken, Mercedes-Benz GLK, Audi ise Q5 modeliyle kompakt SUV segmentinde yerini alıyor. Volkswagen ise ilk kez 1974 yılında tanıttığı ve daha sonra üretimine ara verdiği Scirocco modelinin yeniden satışa sunuyor. Yeni modellerin bir çoğu ekim ayında düzenlenecek İstanbul Auto Show Fuarı'yla birlikte Türk otomobil severlerin beğenisine sunulacak. Türkiye'de satışa sunulacak yeni model otomobillerin bazılarını sizler için inceledik.

Fransız Citroen, C3'ün de 'Picasso' versiyonunu üretti

Fransız üretici Citroen, C4'ten sonra C3 modelinin de 'Picasso' versiyonunu geliştirdi. B segmentinin geniş modellerine rakip olması amacı ile geliştirilen C3 Picasso, Peugeot 207 ile aynı platformu paylaşıyor. Önümüzdeki yıl piyasaya sunulması beklenen araç, yeni nesil C3'ün de tasarımı hakkında çok önemli ipuçları veriyor. 2008 Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılacak olan C3 Picasso, 4.8 metre uzunluğunda, 1.62 metre yüksekliğinde ve 1.73 metre genişliğinde. 500 litrelik bagaj hacmi sunan C3 Picasso'nun geniş cam yüzeyleri ile dikkat çekiyor. 90 beygirlik ve 110 beygirlik iki turbo dizel motorun yanı sıra 1.4 litre 95 ve 1.6 litrelik 120 beygir gücündeki benzinli motorlar da C3 Picasso'da sunulacak.

Opel Vectra'nın yerini alan Insignia ekimde Türkiye'de

Opel Vectra'nın yerini alan Insignia, ekim ayında gerçekleşecek İstanbul Auto Show Fuarı'nda Essentia, Edition, Sport ve Cosmo adlı 4 farklı versiyonuyla Türk otomobil severlerin beğenisine sunulacak. Coupe silueti ile dinamik bir görünüm sergilemeye çalışan Insignia, dört tekerlekten çekiş, aktif şasi ve yedi farklı motor seçeneği gibi özelliklerle segmentinin iddialı oyuncularından biri olmaya hazırlanıyor. 4.83 metre uzunluğundaki Insignia, Coupe benzeri tavan tasarımı ile akıcı ve güçlü bir görünüş sunarken, geniş bir alanı kaplayan ön ve arka farları Opel'in yeni yüzünü yansıtıyor. Insignia ilk etapta yedi farklı motordan oluşan geniş motor serisi ile sunulacak. Insignia'da 110 beygirden 260 beygire kadar güç seçenekleri sunan dört farklı benzinli üç farklı turbo dizel motor görev yapacak.

Volkswagen, Scirocco'yu yeniden yarattı

Volkswagen'in ilk olarak 1974 yılında tanıttığı Scirocco'nun 3'üncü nesli, ekim ayından itibaren Türkiye'de 50 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. 122 bg ve 160 bg'lik iki ayrı versiyonu bulunan 1.4 TSI ile birlikte 2.0 litre silindir hacimli 200 bg'lik TSI motor seçenekleriyle satışa sunulacak olan VW Scirocco'da ESP, ABS, ASR, sürücü ile yolcu ön ve yan yastıklarıyla ön ve arkada yan kafa yastıkları gibi güvenlik elemanları standart olarak yer alacak. Bununla birlikte çift bölgeli otomatik klima, MP3 çalar özellikli müzik sistemi, eğim kalkış asistanı, çok fonksiyonlu deri direksiyon simidi ve 15 cm alçaltılmış sportif şasi gibi donanımlarda standart olarak sunulacak donanımlar arasında yer alıyor. Sportif ön koltuklar sunan Scirocco; 'Sport' paketi, statik viraj aydınlatma özellikli bi-xenon farlar, panoramik cam tavan, 300 Watt'lık ses sistemi seçenekleri de var.

Alfa Romeo, MiTo ile küçük oto segmentine adım atıyor

Süper spor otomobili 8C Competizione'nin 'halk versiyonu' MiTo ile B segmentine giriş yapan Alfa Romeo, ekim ayındaki Auto Show Fuarı'yla birlikte Türkiye'ye merhaba diyecek. Adını tasarımının gerçekleştiği Milano ve üretiminin yapıldığı Torino şehirlerinin ilk hecelerinden alan Mi- To, teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. Küçük hacimli motorlarla yüksek performans elde etmeye çalışan MiTo'da viraj denge çubuğunun kullanılmadığı yeni bir süspansiyon sistemi mevcut. MiTo'da, şimdilik biri benzinli biri dizel iki motor seçeneği bulunuyor.


Mercedes-Benz, kompakt GLK ile SUV model sayısını çoğalttı

Yakıt ekonomisi ile ön plana çıkan ve BlueEFFICIENCY adı verilen yeni 4 silindirli dizel motoru ile ön plana çıkan Mercedes'in ilk kompakt arazi aracı GLK'nın, 220 CDI adlı bu versiyonu 8.8 saniyede 100 km/s hıza çıkıyor ve ortalamada sadece 6.9 lt. yakıt tüketiyor. Ekim ayında ilk etapta 6 silindirli 320 CDI ve benzinli 350 versiyonları ile satışa çıkacak GLK'nın, 170 bg'lik 220 CDI versiyonu ilerleyen aylarda satışa sunulacak. Kaslı ve sert çizgileriyle bütünleşen arazi performansını büyük ağabeyi G serisinden miras alan GLK'nın offroad paketli versiyonu ön panelde yer alan bir düğme 7GTRONIC şanzımanı arazi konumuna geçiriyor, araziye özel ABS ve 4ETS sistemlerini kapsayan ESP sistemini devreye sokuyor. İlk kez M-Serisinde kullanılan araziye özel ABS sistemi aracın üzerinde hareket ettiği zeminin türünü (kaya, kum , çakıl, çamur vs.) belirliyor ve fren anında zemin türüne göre reaksiyon gösteriyor. Yeni GLK'nın Türkiye satış fiyatı ise yaklaşık 75 bin Euro civarında olacak.

Audi'nin kompakt SUV'u Q5 55 bin Euro'dan başlıyor
Audi'nin lüks kompakt SUV segmentindeki yeni aracı Audi Q5, 55 bin Euro'dan başlayan anahtar teslim satış fiyatıyla kasım sonunda Türkiye'de satışa sunulacak. Üretim bandından biri benzinli olmak üzere toplam üç motor seçeneğiyle inen Audi Q5'te en çok ilgiyi 2.0 lt. TDI versiyonunun görmesi bekleniyor. 170 HP güç ve 350 Nm'lik tork üreten 2.0 lt. TDI, 100 km'de 6.7 litrelik yakıt tüketim değeriyle ön plana çıkıyor. Statik konumdan 100 km/s'ye 9.5 sn'de ulaşan Q5 2.0 TDI, 204 km/s'lik son hız değerine sahip. Audi Q5 motor yelpazesinin en güçlü ünitesi olarak dikkatleri çeken 3.0 TDI V6 motor ise 500 Nm'lik muhteşem tork değeriyle farklılığını net biçimde ortaya koyabiliyor. Q5 2.0 TDI'da ilk etapta sadece 6 ileri manuel şanzımana yer veren Alman üretici, 2.0 TFSI ve 3.0 TDI motor seçeneklerinde ise 7 ileri S-tronic şanzımana yer veriyor.

Toyota Hilux'un sportif versiyonu geliyor
Toyota'nın ticari araç kategorisinde yer alan aracı Hilux'ın yeni versiyonu yıl sonuna doğru pazara sunulacak. Toyota Hilux 3.0lt AT modeli ile daha sportif, daha güçlü ve daha konforlu bir sürüş vaat ediyor. Toyota Hilux 4x4'ün yeni versiyonu 3.0lt AT motor hacmi ve 171 HP motor gücüne sahip. Pick up segmentinde dayanıklılığı ile ön plana çıkan Toyota Hilux, sürücü ve yolcu hava yastıklarına eklenen yan ve perde hava yastıkları ve mevcut ABS'ye eklenen EBD, VSC, BA özellikleri ile de ister arazide, ister şehirde yüksek güvenlik sağlıyor. Toyota Hilux'un yeni versiyonu 5 ileri otomatik vites seçeneği ile sunuluyor. Hilux 3.0lt ; deri direksiyon simidi, yol bilgisayarı, cruise control, otomatik klima, spor ön koltuklar, karartılmış arka ve yan camlar, far yıkama sistemi gibi ek donanımlar ile lüks bir otomobilden beklenen tüm sürüş konforu ve çok yönlü kullanım avantajı sunuyor.
Haberin fotoğrafları