kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kan bağışı artık eğitimin parçası olacak

Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'de kan bağışlarının artırılması amacıyla "kan bağışı"nı eğitim müfredatı içerisine taşıdı. 2008-2009 eğitim müfredatında 6. sınıf Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji, 5, 8, 11. sınıflarda ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında, kan bağışı önemli bir yer tutacak.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Kızılay'ı arasında gönüllü kan bağışçısı eğitim ve kazanım faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla 2006 yılında işbirliği protokolü imzalanırken MEB, kan bağışını öğrenciler arasında yaygınlaştırmak için önemli adımlar atmaya başladı. Bakanlık, 850 bin öğretmenin yanı sıra personel, öğrenci ve velilere kan bağışı bilgilendirme- bilinçlendirme eğitimleri vererek, kan bağışı bilincinin oluşturulması ve her ilde formatör öğretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla çalışmalara başladı. Ayrıca MEB, eğitim müfredatında da yaptığı değişiklik ile kan bağışı konusunu müfredata taşıdı. Bu eğitim yılı itibariyle 6. sınıf Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji ile 5, 8, 11. sınıflar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında, kan bağışının önemi öğrencilere anlatılacak. Bakanlık, kan bağışının önemini öğrencilere öğreterek, Türkiye'de kan bağışı yardımlarının artırılmasını amaçlıyor.

KAVRAM YANILGILARI MÜFREDATTA

Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitaplarındaki "0' kan grubunun genel verici, "AB' kan grubunun genel alıcı olarak belirtildiği şeklindeki "bilimsel hataya sebep olan" kavram yanılgılarına da yeni eğitim müfredatında yer verdi. Bakanlık, söz konusu kan alışverişi ile ilgili olarak bu durumlarda kan alışverişinin ancak nadir durumlarda uygulanabildiğine, plazma alışverişinde ise ters yönde bir uygulamanın gerçekleştiği ve "AB" kan gurubunun, plazma genel vericisi olarak kullanıldığını müfredata taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili olarak İlköğretim Fen ve Teknoloji 6. sınıf kitabında, "Kan grupları arasındaki kan alışveriş semasım çizer" şeklindeki kazanım ifadesini "İnsanlarda farklı kan grupları olduğunu belirtir" şeklinde değiştirdi. Bu kazanımla ilgili açıklama ifadesi ise "Kan alışverişi ile ilgili kavram yanılgılarına (genel alıcı-genel verici vb.) dikkat çekilir" şeklinde düzenlendi.

(ANKA)