kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gündem Kafkasya

Umut TÜTÜNCÜ - Recai KÖMÜR SABAH
Beş yıl aradan sonra ilk kez İstanbul'da toplanan MGK'ya Kafkasya'daki ateş damgasını vurdu. Org. Büyükanıt'ın veda ettiği toplantıda terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı..
Milli Güvenlik Kurulu 5 yıl aradan sonra İstanbul'da toplandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında toplanan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın son kez katılarak veda ettiği MGK'ya Rusya ile Gürcistan arasındaki savaş damgasını vurdu. Yayınlanan bildiride terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı.

GÜNDEM SIRASI DEĞİŞTİRİLDİ
Harp Akademileri Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde saat 13.30'de başlayan toplantı 5 saate yakın sürdü. Başbakan Tayyip Erdoğan ve kurul üyesi bakanlar toplantıya 1 No'lu Nizamiye'den giriş yaparken Cumhurbaşkanı Gül ve kuvvet komutanları Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi kapısından geldi. Kafkasya'da Gürcistan ile Rusya arasındaki gerginlik, MGK'nın dünkü toplantısının belirlenmiş gündemini değiştirdi. MGK'nın ilk gündem maddesi, 3 Eylül'de müzakereler başlayacağı için Kıbrıs olarak belirlenmişti. Ancak Rusya ile Gürcistan arasındaki savaş nedeniyle gündem sıralamasında Kafkasya ilk sırayı aldı. Gündemin diğer maddelerini Kıbrıs ve Irak oldu. Toplantıda Kafkasya'daki gerginlik kapsamlı şekilde ele alınırken, Başbakan Erdoğan, Kafkasya Paktı önerisi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmelerinin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da NATO'nun olağanüstü toplantıyla ilgili bilgi sundu. Kafkasya görüşülürken, Ermenistan'la ilişkilerde yeni açılım politikası da ele alındı. Son dönemde bombalama eylemleriyle büyük şehirlere yönelen terörle mücadelenin konuşulduğu toplantının ardından yayınlanan bildiride 'kararlılık vurgusu yapılarak "Toplantıda terörle mücadelenin bütün unsurlarıyla sürdürülmesi yönündeki kararlılık ifade edilmiştir" denildi. MGK'da Başbakan Erdoğan'ın Bağdat ziyareti çerçevesinde gündeme gelen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ne destek verilirken, Irak ile ikili ilişkilerin her alanda geliştirilmesi yönünde karar alındı.

BOMBA PANİĞİ
Güvenlik güçlerinin Harp Akademileri Komutanlığı, 1 No'lu Nizamiyesi karşısında gördükleri bir poşet heyecan yarattı. Büyükdere Caddesi'nin orta refüjündeki yeşil bir plastik torba olay yerine çağrılan bomba imha ekipleri tarafından fünye ile imha edildi. Torbadan temizlik işçilerinin topladıkları kuru yapraklar ve ot çıktı.
Haberin fotoğrafları