kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Necmettin Erbakan

Köşk'ten af açıklaması: Eleştiriler ahlaki değil

ANKARA
Köşk, Erbakan'ın cezasının affedilmesi üzerine yapılan "dava arkadaşını affetti" açıklamalarına yanıt verdi: Cumhurbaşkanı davanın sanığı değildir..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erbakan'ın ev hapsi cezasının affı üzerine yapılan "dava arkadaşını affetti" yönündeki eleştirilere sert yanıt verdi. Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklamada, Gül'ün sözkonusu davada hiçbir zaman sanık olmadığının belirtilerek, "Sanığı olmadığı ve yargılanmadığı bir davadan dolayı suçlu gibi gösterilmeye çalışılması hiçbir hukukve ahlâkilkeyle bağdaşmamaktadır" dendi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, af kararının Anayasanın 104'üncü maddesindeki "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak" yetkisine dayandığı vurgulandı.

"104'ÜNCÜ MADDE"
Kanser gibi ağır hastalıkları bulunan 42 hükümlünün neden affedilmediğine ilişkin eleştirilere de yanıt içeren açıklamada, şu görüşler dile getirildi: "Cumhurbaşkanları bu yetkilerini, kendiliğinden değil, hükümlünün söz konusu şartlara uyup uymadığını belirleyen devlet hastanesince verilen sağlık kurulu raporu ve bunu teyit eden AdlTıp Kurumu raporlarına dayanan Adalet Bakanlığı'nın ilgilinin dosyasını Cumhurbaşkanlığı'na sunması üzerine kullanmaktadır. Affa ilişkin işlemler ise hükümlünün veya avukatlarının Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı müracaat üzerine savcılıklar tarafından yürütülmekte ve bu şekilde tekamül ettirilen dosyalar Cumhurbaşkanı'nın takdirine sunulmaktadır. Cumhurbaşkanlığı'na intikal ettirilemediği için durumları Cumhurbaşkanımızca değerlendirilemeyen bazı kişilerden söz ederek çifte standart iddiasında bulunmak iyiniyetten uzaktır..." Açıklamada, Erbakan'ın para cezasının affedilmediği de vurgulandı.