kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yazılım internete taşındı şirketler artık lisansa değil, hizmete para ödüyor

Timur SIRT EKONOMİ
İnternetin yaygınlaşması yazılım endüstrisini baştan sona değiştiriyor. Yazılım şirketleri artık hizmeti internet üzerinden sunarak donanım maliyetini düşürüyor..
Ortakları arasında Cahit Güvensoy, Sümer Çalbaş ve Şefik Sertel'in yer aldığı Coretech, Diva adını verdiği çözümle küçük ve orta boy şirketlerin bilişim sistemlerine, yazılıma, internete esnek ve uygun fiyatlı yatırım yapılmasını sağlıyor. Kullanmadığınız lisanslı yazılıma değil, aldığınız hizmete ödeme yapıyorsunuz. Yazılım internet üzerinden çözüm sağladığı için güncelleme ve servis gibi bir sorunu bulunmuyor. Coretech tarafından geliştirilen Diva; tamamen internet üzerinden çalışarak şirketinizin her noktasında (şube, bayi, mağaza, servis, müşteri hizmetleri, web siteleri vb...) hiçbir kurulum gerektirmeden anlık bilginin kullanılmasını sağlıyor. Sümer Çalbaş yaptıkları işi tanımlarken internetin altını çiziyor: "Diva, bizim işimizin omurgasını oluşturuyor. Müşterilerimiz yaşayan ve anlık gelişen bir yazılımı kullanıyor. Bu sayede herhangi bir sorunu öncelikle oluşmadan oluşunca da anında çözme şansımız oluyor. Üstelik geliştirdiğiniz bir özelliği sadece büyük müşteriler için değil küçük ve ortaboy işletmeler için de kullanılıyor. Yani Turkcell için geliştirdiğimiz yazılımı 5 kullanıcısı olan şirket de kullanabiliyor. Diva bu yüzden esnek bir çözüm ortamı sağlıyor. Kullanmadıkları hizmete değil, gerçek anlamda servise yani aldıkları işe para ödüyor. Biz bunun için Hollanda ve Tunus gibi ülkelerde kendi dillerinde fatura kesmek mümkün oluyor"

REKABET İNTERNETTE
Yazılım dünyasında iş yapmak isteyenlerin internetin yarattığı yeni rekabet düzenine uyum sağlaması gerektiğini vurgulayan Cahit Güvensoy "Yazılım dünyasında rekabet artık sadece ülke içinde değil tüm dünyada yaşanıyor. Bir ticari yazılımı kullanmanın yolu internetten geçiyor. Hizmet sözleşmesi yaptıktan sonra işletme maliyeti düşürmek kolay. Kullanıcı sayısı arttıkça kişi başına maliyet düşüyor. Şirketin dağıtık yapısı sorun olmuyor" dedi.