kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güngören'le aynı bomba

Deniz KARA-Mehmet BONCUKUmut TÜTÜNCÜ / SABAH
İstanbul Güngören'de 17 kişinin öldüğü saldırıda kullanılan ile önceki gün Mersin'de intihar eylemcisini havaya uçuran bomba aynı cins çıktı: Metal parçalar kullanılarak güçlendirilmiş TNT..
Mersin'de önceki gün polisin durdurmak istediği aracı havaya uçuran ve 12 polisin yaralanmasına yol açan intihar bombacısı ile ilgili soruşturma genişleyerek sürüyor. Araçtaki bombanın, ilk belirlemelere göre Güngören'de 29 Temmuz'da patlayanla aynı cins olduğu belirlendi. Mersin'de önceki gün polis kontrol noktasında gerçekleşen ve 12 polisin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili inceleme ve araştırmalar sürerken, ilk tespitlere göre araçta patlayan bomba ile Güngören'i kana bulayan bombanın cinsinin aynı olduğu belirlendi.

*MERSİN'DEKİ PATLAMADAN KARELER...

GALERİDEN ALINMIŞ
İçişleri Beşir Atalay, 17 kişinin ölümü, 154 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıda kullanılan bombaların içine çivi ve metal parça konularak tahrip gücü artırılan TNT kalıpları olduğunu açıklamıştı. Hem Güngören, hem Mersin'deki bombaların, terör örgütü PKK tarafından Türkiye'ye sokulan çok miktardaki 15'er kiloluk güçlendirilmiş TNT tipi bomba olduğu belirtiliyor. Olay yerinde bulunan ve patlamada ölen teröristin kullandığı Hasan Çiçek adına düzenlenmiş kimlik ise, sahte çıktı. Otomobilin üzerine kayıtlı olduğu kişi ile kardeşi ve aracın satışında aracı olan galerici, Şanlıurfa'da gözaltına alındı. Gözaltındaki kişiler, aracın bir ay önce galerici aracılığıyla kendisini "Bozova ilçesine bağlı Kavacık köyünde yaşadığını ve babasının Adana'da tedavi işlemleri olduğunu" söyleyen 25-26 yaşlarındaki adının Mehmet Kurtaran olduğunu öne süren kişi tarafından satın alındığını söyledi. Teröristin, 5 bin 250 YTL'yi peşin verip, otomobilin devrini bir ay sonra yapacağını söylediği belirtildi. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, şunları söyledi: "Hedef emniyet müdürlüğü olabilir. Bizde aracın Diyarbakır'dan geldiği yönünde bir bilgi yok" dedi. Aksoy, "Kent merkezine girmeden kontrol noktasında şüphelenilen bir araç tespit edilerek ortaya çıkarıldı. Tabii ki bu patlama olmadan kişi ve araç alınabilseydi çok daha anlamlı olabilirdi ama bu da oldukça sevindirici ve güzel bir çalışma" şeklinde konuştu.

İSTANBUL'DA ALARM
Bu arada Mersin'deki olaya karışan aracın benzeri olan 34 VF 6X8X plakalı 1998 model Renault marka beyaz renkli otomobil, İstanbul polisini harekete geçirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, istihbarat birimlerinin otomobilin özel olarak bomba düzenekli olarak dizayn edildiği uyarısı üzerine "kırmızı" alarm durumuna geçerek, otomobilin peşine düştü. İstanbul polisi, kent genelinde otomobili, arıyor.