kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kuzey Ege'nin incisi: Bozcaada

07.07.2008
Üzüm bağları, taş evleri, daracık sokakları, Arnavut kaldırımları, masmavi denizi, birbirinden lezzetli deniz ürünleri ve başka yerde tadamayacağınız şarapları ile Bozcaada, huzur arayanlar için ideal bir tatil rotası.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Kuzey Ege'nin incisi: Bozcaada
Yaz tatili denilince kiminin aklına eğlence, kiminin aklına ise huzur ve dinlenme gelir. Ama lezzetli yemekler ve iyi bir şarap, tatilin amacı ne olursa olsun vazgeçilmezdir.

İşte Kuzey Ege'nin incisi niteliğindeki küçücük bir ada, Bozcaada size huzuru, lezzetli yemekleri ve geleneksel eğlenceyi bir arada sunuyor. Ada belki de ulaşım zorluğu nedeniyle bakir kalmayı başaran yegane yerler arasında. Mimarisinde, mitolojiden de izler olan adanın tamamı SİT alanı. Yani mimarinin bozulmaması için Anıtlar Birliği çok sıkı çalışıyor.



Restorasyonlar orijinal yapıya bağlı kalınarak yapılıyor. Ada merkezi Rum ve Türk mahallesi olarak ikiye ayrılıyor. Zamanında bu mahalleler ortalarından geçen dere ile ayrılırmış. Türk mahallesi tek katlı taş evler, kıvrımlı dar sokaklardan ve ufak meydanlardan oluşuyor.

Rum mahallesi ise 1900'lü yılların başında çıkan büyük bir yangın sonucu harap olmuş. Daha sonra da Amerikalı bir mimar tarafından tekrar planlanmış. Mahalle, antik kentlerin birçoğunda kullanılmış ızgara plana bağlı kalınarak yapılmış. Şimdilerde Rum mahallesi birbirini dik kesen ve hemen hemen aynı genişlikte olan sokaklardan oluşuyor. Türk mahallesinde olduğu gibi aralarda ufak meydanlar da bulunmuyor.