kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kılıçdaroğlu: Gül yasalarla tanınmış yetkisini kullandı

Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın cezasının kaldırılmasına ilişkin kararını, yasalarla kendisine tanınan bir yetkiye dayanarak verdiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Dolayısıyla olayın sadece ve sadece ahlaki boyutu tartışılabilir. Onun dışındaki bir boyutu tartışmak uygun değildir" dedi. CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 11 Ağustos günü siyasi nüfuz kullanma karşılığında 1 milyon dolar alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'nin belgesini açıkladığını hatırlattı. Şu ana kadar Başbakan Erdoğan'ın sessizliğini ısrarla koruduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan, Sayın Rahmi Koç'un işyerlerinde çalışan personelin sakal ve bıyığı konusundaki görüşüyle ilgili konuşurken, bu kadar önemli bir konuda ısrarla sessizliğini korumasını anlamak mümkün değildir" diye konuştu.

Türkiye'yi yönetmeye talip olanların bu kadar önemli bir konuda sessiz kalamayacaklarını savunan Kılıçdaroğlu, bunun siyasete, TBMM'ye ve halka saygısızlık olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Kim olursa olsun adı rüşvet skandalına bulaşanların siyasette yeri yoktur ve olmamalıdır. Bu anlayışı olur kırmak parlamentonun saygınlığına gölge düşürür. 21. yüzyıla girerken çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ortak payda yaratmak zorundayız. O ortak payda da
siyasette ahlakı egemen kılmaktır. Başbakan'ı, bu ortak paydayı yaratmaya katkı vermek için göreve davet ediyorum. Sayın Başbakan'ın konuşmaması halinde görev TBMM'nin saygınlığını koruması gereken kişiye, yani TBMM Başkanı'na düşmektedir. Kendisini de göreve davet ediyorum" şeklinde konuştu. Açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın cezasını kaldırma kararına ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı'nın yasalarla tanınmış yetkileri bulunduğuna işaret etti.

Bu yetkilerin Erbakan için kullanıldığına işaret eden Kılıçdaroğlu, "Dolayısıyla olayın sadece ve sadece ahlaki boyutu tartışılabilir. Onun dışındaki bir boyutu tartışmak uygun değildir" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Çankaya Belediyesi zabıta ekiplerinin, yeşil alanın CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat'a tahsisine direnen Ahlatlıbel Mahallesi Muhtarı Nizam Yılmaz'ı dövdükleri yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Eğer varsa bir yasa dışılık, varsa bir adam kayırma bunun üzerine hep beraber gidelim. Biz kimseyi korumuyoruz. Kimsenin arkasında değiliz. Biz sadece tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyoruz. Bu ülkede bizim ödediğimiz vergilerle birilerine arka çıkılıyorsa, birilerine kaynak yaratılıyorsa, birilerine rant sağlanıyorsa bunun önünde hep beraber durmalıyız." Şaban Dişli ile ilgili olarak AK Parti medyasından da bazı sağduyulu seslerin çıktığını keyif alarak dinlediğini ve okuduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'de bir ortak payda yaratılacaksa o ortak paydanın mutlaka dürüstlük temelinde kurulması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Nasıl rahmetli Uğur Mumcu 'katil katildir, katilin sağcısı solcusu olmaz' diyorsa, hırsız hırsızdır. Hırsızın sağcısı solcusu olmaz. O nedenle biz siyasette dürüstlüğü ve ahlakı egemen kılmalıyız. Sayın Başbakan'ı bu sürece katkı vermeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.