kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

"Soğuk barış"

KEŞKE AK Parti, kadın milletvekillerini daha çok ön plâna çıkarabilse. Meselâ Zeynep Dağı... Siyaset biliminde önemli bir birikimi var. Ama erkekler kadar sesini duymuyoruz. Ara sıra kendisiyle telefonla konuşuyoruz. Uluslararası ilişkilerde, ülkelerin nasıl davranması gerektiğini bana anlattı. Düşüncelerini okurlarımla paylaşmak istiyorum: "1994 AGİT zirvesinde, Yeltsin, 'Soğuk savaş bitti, soğuk barış başladı' demişti. Dolayısıyla küresel dinamikleri iyi takip etmeliyiz. Soğuk barış, zaman zaman Gürcistan'da gördüğümüz gibi sıcak çatışmaya dönüşebilir. Türkiye, hassas dengelerin hüküm sürdüğü uluslararası zeminde, eğer medeniyetler ittifakını kurmak üzere bir barışçı politikanın öncülüğünü yapıyorsa, önce kendi halkıyla, kendi 'farklılıklarıyla' barışık olmalı. Toplumsal enerjimizi suni gündemlerle heba edersek, dışarıda da zaafa uğrarız. Bölgede güç kazanmak, mutlaka askeri sahada güçlü olmaya bağlı değil. Ülkemiz, demokrasideki standardını yükselttikçe, bölgede de itibarı artmakta."
Zeynep Dağı'ya göre, uluslararası projelerin iç dinamiklere de yansıması oluyor. Meselâ, "Akdeniz Birliği" projesini öne atan Fransa, kendi Magreplileriyle (Cezayir, Fas ve Tunus'tan gelen göçmenlerle) barışık olmalı. Medeniyetler İttifakı'nın eşbaşkanlığını yapan Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki farklı kimlikler arasında da, hoşgörü ve anlayışı sağlayabilmeli.
Önce cumhurbaşkanlığı seçimleri, sonra başörtüsü davası ve nihayet parti kapatma meselesi... Türkiye, enerjisini uzunca bir süre lüzumsuz gündemlerle meşgul etti. Ama artık, daha umutlu bir döneme girdik diyebiliriz. Şimdi hedefte, 2009 mahalli seçimleri var.