kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Ermenistan ile de görüşeceğiz"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesinde Türkiye'nin de hayati çıkarları bulunduğunu belirterek, "Bölgenin ortak yararına katkı sağlayacak bir mekanizmanın hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor" dedi. Güneyden Türkiye'ye doğalgaz naklini öngören çalışmanın başladığını da belirten Erdoğan, Gürcistan'a yardım malzemesi götürecek geminin boğazdan geçirilmediği yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Bu konuda bize yapılmış bir müracaat yok" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la birlikte Azerbaycan'a giden Başbakan Erdoğan, hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi. Bölgede son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere Bakü'ye gideceğini belirten Erdoğan, "Görüşmelerde şüphesiz Türkiye-Azerbaycan arasındaki ikili ilişkiler değerlendirilecek ve son dönemde Güney Osetya'da başlayan gelişmeler ve son durum, Türkiye olarak bölgeye yönelik bir çıkış, bir çözüm platformu olarak Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu Azerbaycan'la da görüşeceğiz. Gürcistan'daki son durum, Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın acil olarak tesis edilmesi ihtiyacını bir kez daha teyit etmiştir. Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesinde bizim de ülke olarak hayati çıkarlarımız bulunmaktadır" dedi. Başbakan Erdoğan, bölgenin ortak yararına katkı sağlayacak bir mekanizmanın hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Moskova ve Tiflis ziyaretlerinde taraflara Kafkasya'da İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun sürdürülebilir barış, güvenlik ve istikrarı tam anlamıyla tesis edebilecek bir platform olduğu yönündeki düşüncelerini dile getirdiğini belirten Erdoğan, "Gerek Rusya Federasyonu'nun, gerekse Gürcistan'ın böyle bir platform içerisinde yer alabileceklerini söylemeleriyle sonuçlandı. Her iki taraf da bu öneriye olumlu yaklaşım gösterdi. Sayın Aliyev ile gündemdeki konuların yanı sıra, özellikle bu platform ile görüş alışverişimizi sürdürecek ve böylece bunu ne denli acil olarak ele aldığımızı ve 5 ülkeyi kapsayan bu platformla ilgili bir an önce altyapıyı, çatıyı oluşturmanın gayreti içerisinde olacağız" diye konuştu.

Basın mensuplarının soruları üzerine Rusya ile yapılacak bir görüşmenin ardından Ermenistan'la da görüşme yapılacağını ifade eden Erdoğan, "Rusya ile yapılacak görüşmeden sonra Ermenistan'la yapılacak görüşmenin şekli belli olacak" ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan, doğalgaz nakil hatlarıyla ilgili karar alındığını, elektrik enerjisine yönelik olarak da çalışmaların başlatıldığını belirterek, "İran'la Türkiye arasında kış mevsiminde zaman zaman meydana gelen sıkıntıları gidermeye yönelik güneyden Türkiye'ye doğalgaz naklini öngören çalışma da başlamış vaziyette" diye konuştu. Gürcistan'a yardım malzemesi götürecek geminin boğazdan geçirilmediği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Erdoğan, "Bu konuda bize yapılmış bir müracaat yok" dedi.