kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Satıcı TİM başkanlığına yeniden aday olmuyor

Yeni Haber
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, 9 Eylül'de yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını resmen açıkladı.

Satıcı, TİM Başkanlığına aday olmama kararını açıkladığı basın toplantısında, "Yedi yıl insan hayatı için de kurumlar için de çok uzun bir süre" dedi. Satıcı, "En güçlü olduğum zamanda ve zirvedeyken bu koltuğu bırakmanın doğru olduğuna kanaat getirdim. İhracatçı birliklerinden arkadaşlarımla ve tüm başkanlarla konuştum, onlarını kanaatlerini aldım hepsi bu görevi sürdürmemi istedi. Ben tüm bu konuşmalardan ve paylaşımlardan sonra bu karara vardım. Ayrıca çeşitli spekülasyonlar yapılıyordu, Genel Kurula kadar bu söylentilerin devam etmesini ve kurumların, kişilerin zarar görmesini de istemedim. Bana yakışan da budur" diye konuştu.

"YARIŞ ARTIK HERKESE AÇIKTIR"

Bu kararının kesin olduğunu belirten Satıcı, "Meclis üyesi arkadaşlarımızın ve delegelerimizin TİM'in yeni başkanı konusunda geleneklerimize, etik değerlerimize bağlı ve kurumun devamlılığını benimseyen en doğru kişiyi sağduyulu bir şekilde seçeceğine inanıyorum.

Ben de tüm bilgi birikimim ve tecrübelerimle yeni başkanın arkasında ve yanında olacağım.Ben her zaman rekabete inandım. Dolayısıyla bu yarışta her arkadaşın önüne açmak istedim. Artık ben aday değilim. TİM Başkanlığı adaylığı herkese açık bir yarıştır" dedi.

"İHRACATTA DEVRİM YAPTIK"

7 yıl boyunca gece gündüz demeden çalıştığını, ve kişisel çıkarlarını hiçbir zaman kurumun önüne koymadığını ve bu kararı almaktan dolayı müsterih olduğunu söyleyen Satıcı " Bu görevimizde her zaman dimdik durduk ve onurumuzla Türkiye'nin ihracatının başarısı için çalıştık. Bu süre boyunca 56,57,58,59 ve 60. hükümetlerle birlikte çalıştık.

En sıkıntılı dönemleri birlikte yaşadık. En kaotik ortamlardan başarıyla çıktık. İhracatçı birliklerini ve TİM'i Türkiye'nin gündemine taşıdık. İhracatta devrim yaptık. 7 yıl önce 26 milyar dolar olan ihracatı 130 milyar dolarlı rakamlar çıkardık" şeklinde konuştu.

"KOLTUĞA YAPIŞMAM"

Mevkilerin koltukların, sevinçlerin, acıların ve mutlulukların paylaşıldıkça anlam kazandığını vurgulayan Satıcı sözlerini şöyle sürdürdü :" Hiçbir zaman koltuğu yapışmadım. Paylaşarak daha güçlü olabileceğini herkese gösterdik. Çalıştığım tüm arkadaşlarım sektörlerin kendi içlerinden seçerek göreve getirdiği kişiler oldu. Türkiye'de orta ve uzun vadeli hedef koyan tek kurum olduk. 2023 için 500 milyar dolarlık yıllık ihracat hedefi koyduk" dedi.

Satıcı TİM seçimleri konusunda " Bu bir listeler savaşı değil kişilerin, performanslarının ve vizyonlarının savaşı olabilir. Yarışlar koltuk için değildir. Kurumları kurum yapan da budur. TİM'i hiçbir siyasi partinin ya da kamunun bir parçası haline getirmedik. Hükümetlerle ilkeli ve mesafeli bir ilişki ve işbirliği içinde olduk" açıklamasında bulundu.

HIYANET TARTIŞMALARI

Toplantıda soruları yanıtlayan Oğuz Satıcı, " TİM Başkanlığa adaylığı konusunda hiyanete uğradınız mı" şeklindeki bir soruya "Hainlik,hiyanet gibi konulara girmek istemiyorum. Bu konuda benden ziyade piyasanın, sektörün ve arkadaşlarımızın ne düşündüğü ve genel kuruldaki seçimlerde ne düşünecekleri önemlidir. TİM'de yaratılan etik değerlerin ve geleneklerin sürdürülmesi her şeyden önemlidir. Kendi çıkarlarını kurumun bir parçası haline getirenlere kesinlikle müsaade etmeyeceğiz" yanıtını verdi.

Adaylıktan çekilmesinin oyların bölünmesiyle ilgili olup olmadığını yolundaki bir soruya karşılık olarak Satıcı " Bu iddiaları TİM'i hiç tanımayan kişiler ortaya atıyor. TİM'in ikiye bölünmesi söz konusu olamaz. Adaylık konusunda yediye sekize çıkabilir ama ikiye bölünme gibi bir durum olamaz. Seçimleri kim kazanırsa tüm arkadaşlar yönetimin arkasında durur. 23 birlik var ve 23 aday var. Yeni bayşkan kim olursa olsun seçilmiş tüm arkadaşlarla birlikte çalışacaktır. İkiye bölünmek ya da istediğimiz gibi kişilerle çalışmak gibi bir lüksümüz de konforumuz da yok" dedi.

"SİYASET DE AKADEMİK HAYAT DA OLABİLİR"

TİM Başkanlığı ardından ne yapmayı düşündüğü, siyasete girme düşüncesi olup olmadığı yönündeki soruyu ise Satıcı şöyle yanıtladı:

"43 yaşındayım. Mahmutpaşa'da doğdum. Sultanhamam'da büyüdüm. Okullarımı burada okudum. Tekstili her yönüyle tanıyorum. TİM Bakanlığı döneminde de büyük bir deneyim ve bilgi birikimi oluşturdum. Hayatımın ciddi bir muhasebesini yaptım. 7 yıl boyunca TİM'den başka hiçbir şeyi düşünmedim. Şimdi deneyim ve bilgi birikimimi hangi kanalda en iyi şekilde kullanacaksam o alanlarda fayda sağlamaya devam edeceğim. Bu siyaset de olabilir, akademik hayat da , ticaret de olabilir, hangi kanalda olursa olsun ülkemin menfaatleri için çalışmaya devam edeceğim".

"İCAZET ALMADIM"

Satıcı, aday olmama kararını Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile görüştünüz mü" sorusuna ise "TİM Başkanlığı Genel Kurul dışında başka bir yerden icazet alınarak yürütülecek bir görev değildir. Aday olacak arkadaşlar için de icazet yeri Meclis ve Genel Kurul'dur " dedi.

(ANKA)