kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Organik hayat' yaşamak sanıldığı kadar zor değil!

Küresel ısınma ve sürekli kirlenen dünyamızı daha çok kirletmemek için kolları sıvama zamanı geldi de geçiyor... Arçelik tarafından hazırlanan 'Türkiye İçin Yeşil Rehber' adlı kitapçık ise organik hayat sürmenin aslında hiç de zor bir iş olmadığını gösteriyor. İşte size geleceği kurtaracak bilgiler..
* Türkiye'de organik pazarlar nerelerde kuruluyor? Türkiye'de organik (enerjik) ürün üretim ve alım kültürü yeni yeni oluşuyor. Bu nedenle organik pazarların sayısı parmakla sayılacak kadar az. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin yerel yönetimlerin işbirliğiyle açtığı 'yüzde 100 ekolojik pazarlar'dan biri; cumartesi günleri İstanbul Şişli'de faaliyet gösteriyor. Pazar günleri Antalya'daki Cam Piramit'in yanında, cumartesi günleri de Samsun Gazi'de ekolojik pazar kuruluyor. Ayrıca pazar günleri Bursa Nilüfer'de, Ankara Ayrancı'da ve Kuşadası yakınlarındaki Kirazlı Köyü'nde organik ürün pazarları kuruluyor.

SANAL MAĞAZALAR VAR

* Organik ürün satan mağazalara nasıl ulaşabilirim? Organik ve doğal ürünler tüketiciye pazarlar dışında; ekolojik ve organik ürün satan marketler, doğal ürün mağazaları ve sanal mağazalar ile ulaşıyor. Türkiye genelinde organik ürün bulabileceğiniz 100 kadar satış noktası var. Ancak zamanınız kısıtlıysa ve çevrenizde organik ürün satan bir yer yoksa internetten organik gıda ürünleri pazarlayan sanal mağazalara ulaşabilirsiniz. Bu mağazaların listesini öğrenmek için 'www.bugday.org' ve 'www.orguder.org.tr' internet sitelerini inceleyebilirsiniz.

* Organik tekstil ürünlerini nereden bulabilirim? Organik giysiler doğaya ve insan sağlığına zararlı herhangi bir kimyasal madde kullanılmadan üretilen organik pamuktan yapılıyor. Bu giysiler kanserojen maddeler oluşturabilen klorlama/beyazlatma işlemlerinden geçirilmiyor. İç çamaşırından gömleğe, bebek giysilerinden eşofmana pek çok organik giysiyi ve yatak, çarşaf, havlu gibi ev tekstili ürünlerini internetteki sanal dükkanlardan, doğal ürün dükkanlarından ve ekolojik pazarlardan satın almak mümkün. Ayrıca bazı uluslararası markaların mağazalarında da organik tişört, organik gömlek gibi ürünler bulunabiliyor.

EKOLOJİK SERTİFİKALI OLMALI


* Doğal temizlik malzemelerini nereden satın alabilirim? Suda çözünürlüğü olmayan deterjanlardan oluşan atıklar suya oksijen girişini engellediği için kirliliğe neden oluyor. Türkiye'de artık ekolojik sertifikalı ya da doğada geri dönüşebilir maddelerden oluşan hemen her türlü temizlik maddesi bulunuyor. Bu temizlik malzemelerini ekolojik pazarlardan, doğal ürün dükkanlarından ve internetteki sanal doğal dükkanlardan bulabilirsiniz. Arap sabunu gibi bitkisel bazlı sabunlar iyi bir alternatif. Dezenfektan olarak belirli oranlarda boraks ve sirke kullanılabilir, suya aromatik yağlar damlatarak hoş kokulu temizleyiciler elde edebilirsiniz.

* Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerini nereden bulabilirim? Türkiye'de şampuan, saç boyası, diş macunu, vücut bakım serileri gibi çok çeşitli kozmetik ürünün sertifikalı organik veya doğal olanlarını bulmak mümkün. Defne ve zeytinyağlı sabun, banyo lifleri gibi geleneksel ürünlerin yanında bebek ve kadınlar için organik ped ve aromatik yağlar da rahatlıkla bulunuyor. Yaklaşık 160 çeşit zararlı kimyasalın kullanıldığı kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde olmaması gereken maddeler ise şöyle sıralanıyor: Sentetik koruyucular, sodyum lauril sülfat, aromatik aminler, triclosan, kimyasal UV filtreleri, parafinler, PEG ve diğer petrol kaynaklı ürünler...

PET ŞİŞE TÜKETİMİ AZALTILMALI


* Plastik atıkları ne yapmalıyım? Plastik dayanıklılığı ve parçalanmaz oluşuyla ne kadar kullanışlı olsa da oldukça zor yok edilen bir maddedir. Her ne kadar geri dönüştürülebilse de öncelikli olan, PET şişe tüketimini mümkün olduğunca azaltmak olmalı. Kullandığınız plastikler için 55 belediye ile sözleşmeli olarak geri kazanım uygulamaları yürüten ÇEVKO'dan geri kazanım kumbaralarını isteyebilirsiniz.

ARAYIN!
* ÇEVKO: (0216) 428 78 90-94
*
Lokman Hekim Sağlık Vakfı: (0212) 278 67 45
*
İSTAÇ: (0212) 230 60 41
*
ITC Ankara: (0312) 390 87 01