kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kulak enfeksiyonları obeziteye yol açıyor

Yeni Haber
Bilim adamları ağır kulak enfeksiyonları veya bademcik rahatsızlığının, ilerleyen yıllarda obezite riskini artırdığını açıkladı..
BBC'nin haberine göre çocukların üçte biri tekrarlayan kulak rahatsızlıklarına maruz kalıyorlar. Uzmanlara göre söz konusu enfeksiyonlar, tat almadan sorumlu sinirlere zarar vererek çocukların yemek seçimlerini etkiliyor.

Her ne kadar birkaç İngiliz bilim adamı yapılan araştırma sonuçları üzerinde şüphelerini dile getirse de beş ayrı bilimsel çalışma, kulak enfeksiyonu veya bademcik ameliyatının obeziteyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Bademciklerin alınması ise kulak, burun ve boğazda tekrarlayan enfeksiyon sorularına yol açıyor, dolayısıyla da obeziteye davetiye çıkarıyor. Yaklaşık 14,000 kişi üzerinde yapılan bir anketin sonuçlarına göre bademcik ameliyatı olmuş insanlar yetişkinlik dönemlerinde kilolu olmaya %40 oranında daha yatkın oluyorlar.

Diğer yandan Alder Hey Çocuk Hastanesi'nde kulak-burun-boğaz doktoru olan Ray Clarke, ağır kulak enfeksiyonları veya ameliyatlarının tat alma duyusunu etkilediğini; ancak bunun, obezite oluşumunda rol oynayabileceğine dair başka bir kanıt olmadığını söylüyor.