kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'li Öymen: Kafkas ittifakı Rusya'ya güç verir

Yeni Haber
Kafkaslarda Rusya ve Gürcistan arasında savaşın eşiğinden dönülmesi ve Türkiye'nin "Kafkas İttifakı" önerisine Anamuhalefet partisi CHP'den eleştiri geldi.

İlk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya attığı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de desteklediği "Kafkas İttifakı" anlayışı için CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Bu eşyanın tabiatına aykırı. Birbirine kanlı bıçaklı ülkelerin, bir pakt etrafından birleşebileceklerini düşünmek akla aykırı. Üstelik böyle bir girişimden bir tek Rusya memnun kalabilir. Çünkü bu yolla bölgedeki nüfuzunu artırabilir" dedi.

Kafkaslarda son yaşanan gelişmeleri ANKA'ya değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de desteklediği "Kafkas İttifakı" kurulması fikrinin bölge için sakıncalı olduğunu öne sürdü.

RUSYA'NIN NÜFUZU ARTAR

CHP'li Öymen, Türkiye'nin Kafkaslardaki gelişmelere uzak kaldığını öne sürdü. AKP Hükümeti'nin son gelişmeler karşısında yetersiz kalan bir dış politika güttüğünü öne süren CHP'li Öymen, Kafkas İttifakı projesinin de sakıncalı olduğunu ileri sürdü. Olası bir Kafkas ittifakının Rusya'nın bölgedeki nüfuzunu artıracağı uyarısında bulunan Öymen, şunları söyledi:

"Türkiye bir Kafkas ittifakından bahsetmeye başladı. Bu eşyanın tabiatına aykırı. Birbirine kanlı bıçaklı ülkelerin, birbirinin topraklarını işgal eden ülkelerin bir pakt etrafından birleşebileceklerini düşünmek akla aykırı. Üstelik böyle bir girişimden bir tek Rusya memnun kalabilir. Çünkü bu yolla bölgedeki nüfuzunu artırabilir. Oysa Türkiye'de bölge ülkelerinin kendileri de Batı ülkeleri de 15 yıldan beri savundukları temel düşünce bu ülkelerin bir kere daha büyük bir devletin nüfuzu altına girmemeleri, kendi bağımsızlıklarını tam anlamıyla kazanmaları, kendi ayakları altında durmaları yönündedir. Siz, Rusya'nın da dahil olacağı bir pakt önerdiğiniz zaman bu bölgede yeniden Rus nüfuzunun yayılmasına öncülük etmiş olursunuz. Bu çok yanlış olur. Sayın Demirel'in yıllarca önce böyle bir düşüncesi vardı ama o zaman koşullar farklı idi. Balkanlar da bir takım hareketlenmeler vardı. Türkiye, Azeri ve Ermeni devlet başkanlarını buluşturabiliyordu. Rusya bu günkü konumunda değildi. O günkü koşullarla bugün ki koşullar çok farklı. Rusya öteden beri o bölgenin (Kafkasya) kendi arka bahçesi olduğunu ifade ediyor. Rusya'nın gerçek sınırlarının eski Sovyet sınırlarının dış sınırı olduğunu söylüyorlar. Bu ülkenin gerçek anlamda bağımsız, egemen devlet olduğunu içine tam sindirememiştir. Şimdi siz bu pakt fikriyle Rusya'nın yeniden bu düşüncelerine kuvvet veriyorsunuz, Rusya'nın yayılma politikasına yol açıyorsunuz."

(ANKA)