kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Faizsiz kredide esnafa uyarı

Yeni Haber
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla imalatçı esnaf ve sanatkara sağlanan sıfır faizli ve 18 ay vadeli 25-30 bin YTL'ye kadar kredi imkanının suiistimal edilmemesi konusunda esnaf uyarıldı.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, 20 Ağustos Çarşamba günü bankalar aracılığıyla başvurusu alınmaya başlayacak krediden gerçek hak ve ihtiyaç sahiplerinin yararlanmasını umut ettiklerini bildirdi.

Bugüne kadar kullandırılan kredi imkanlarının en cazibi olma özelliği taşıyan ilk 6 ayı ödemesiz, sonraki 18 ayda eşit taksitlerle ödeme planı bulunan 25-30 bin YTL'ye kadar kredi imkanının suiistimal edilmemesini isteyen Dinçer, şunları söyledi:

''Yaptığımız gözlemler ve aldığımız duyumlarda, ihtiyacı olmayan ancak, kredi almaya koşulları uyan bazı esnaf ve sanatkarların, bu hakkını ücret karşılığında başka kişilere kullandırma iddialarına tanık oluyoruz. Bunlar son derece üzücü. Çünkü, kredisini satan etik davranışta bulunmadığı gibi bir başkasının da hakkını gasp etmiş olur.''

''BORÇ MİRASI BIRAKMAYIN''


Dinçer, para karşılığında kredisini satan esnaf ve sanatkarların ileride telafisi mümkün olmayacak üzücü sonuçlarla karşı karşıya kalabileceklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Daha önce de düşük konut kredisi faizlerinden faydalanmak için birbirlerine ev ya da işyerlerinin satışını yapanlar olduğunu duyduk ve gördük. Ancak, bugün geri ödeme sorunu bulunan kredilerin önemli bir bölümünü de suiistimalle alınan kredilerin oluşturduğunu görüyoruz.
Aldığımız suiistimal duyumları üzerine tüm esnaf ve sanatkarlarımıza ulaşıp caydırıcı olmaya çalışıyoruz. Esnaf ve sanatkarımız hiç yorulmadan kazandıklarını düşündükleri birkaç bin lira için geleceklerini ipotek altına almamalı. Çünkü, ileride kredinin geri ödemesinde herhangi bir olumsuzluk yaşandığında, krediyi kullanan sorumlu olacaktır. Ayrıca, ödeme sorunu durumunda devlet kredinin faizini de üstlenmiyor. Bu nedenle, bu tür girişimde bulunanlara (maceraya atılmayın, borç mirası bırakmayın) çağrısında bulunuyoruz.''

''DEVAMI GELECEK''


Dinçer, Türkiye genelinde 2 milyon civarında küçük esnafın bulunduğunu, bunlardan 700-800 bininin imalatçı esnaf ve sanatkar olduğunu ancak, devletin sağladığı kredi imkanından 5 bin imalatçı esnaf ve sanatkarın yararlanacağını bildirdi.

Kredinin daha fazla esnaf ve sanatkarı rahatlatması, bu kapsamda kredi yelpazesinin açılması için girişimlerinin bulunduğunu ifade eden Dinçer, ''Bu kapsamda, kredinin ikinci ayağının da Ramazan Bayramı öncesinde çıkarılacağını ümit ediyoruz. Bu konuda olumlu gelişmeler var. Aynı kredi imkanından imalat sektörü dışında faaliyet gösteren esnafımızın da faydalanması arzusundayız. Çünkü, kredi imkanları piyasaya adeta moral aşısı olacak'' dedi.

''BAŞVURU İÇİN GECİKMEYİN''

Dinçer, kredi imkanından faydalan başvurusunun 20 Ağustos Çarşamba günü başlayacağını ancak, başvuru süresinin açıklanmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''Bu nedenle esnafımız başvuru için gecikmemeli. Çünkü, ayrılan 125 milyon YTL'lik kredi tamamlandığında başvurular bitmiş olacak. Her ilin esnafı bu krediden faydalanacak ancak, faydalanmayan illerin hakları bir başka ile devredilebilecek. Bu nedenle kent ekonomisi için bu imkanın iyi değerlendirilmesini bekliyoruz.''

AA