kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Hollywood destekli Yeşil Kitap!..

Begüm E.K./ Kitap.
KİTABIN bu satırlarına gelince gülümsedim.. Hıncal Ağabeyle, Sevgili Ayşe'nin şakayla karışık tartışmalarını meğer bilim çoktan yapmış bile..
Bakar mısınız..
Eğer uçağa binen her yolcu, bagajından 2.5 kilo azaltır, daha küçük, daha hafif bavulla yola çıkarsa, bu yılda 160 milyon litre uçak yakıtı tasarrufu demek. 160 milyon litre yakıt ise bir dev 747'yi 10 yıl boyunca hiç yere konmadan uçuruyor..
Üstelik tatil yolunda bavulu küçültmek, sadece petrol maliyetinden kâr değil, Yeşil Dünyayı, oksijeni korumak, sera etkisi yaratan karbondioksiti artırmamakta da önemli rol oynuyor..
Okuduğum ne?..
Yeşil Kitap!. (Butik Yayınlar)
Çok şirin örnekler var, dünyayı, yeşili korumak için ünlülerin neler yaptıklarını anlatan..
Jennifer Aniston dişlerini duşun altında fırçalıyor, ayni su ile iki iş..
Charlie'nin Melekleri'nin sempatik sarışını Cameron Diaz kâğıt ve plastik torbaları tekrar tekrar kullanan büyükannesini örnek alıyor.
Çevre ve küresel ısınma sorununu önemseyen Robert Redford'a göre: "Doğadan geldik, geleceğimiz de yine doğada.."
Belli ki; Hollywood'taki birçok ünlü, ilgi çeken filmleri ve albümleri dışında gönüllü birer çevre dostu.. Zaten son yıllarda Hollywood yıldızlarının baş yardımcıları arasına eklenen 'çevre koruma danışmanları' da bu konuya olan yakınlıklarını kanıtlar nitelikte..
Birçok ünlü ismin hayatlarında doğa için yaptıkları değişimleri paylaştığı Yeşil Kitap on iki bölümden oluşuyor. Her bölümün konu başlığı ve içerdiği öneriler ayrı.. Okur; ev ve okul yaşantısından, tatil programına kadar çevre adına yapabileceği ufak ama yararlı değişiklikler hakkında bilgi sahibi olabiliyor.
Kitapta gerçekten de çarpıcı bilgilere yer verilmiş.
Örneğin iki dakikalık duş sırasında tepemizden akan su, bir Afrikalının günlük içme suyu, banyo, yemek pişirme ve temizlik için kullandığı suya eşit... Onu da bulursa tabii..
Günlük hayattan şu istatistiğe ne dersiniz.. Spora her gittiğimizde yeni bir şişe su almak yerine, aldığımız şişeyi evden doldurup götürmenin bize yılda en az 300 lira ve doğaya 6.3 kilo plastik tasarrufu sağlayacağına inanmak güç değil mi?
Elizabeth Rogers ve Thomas M. Kostigen imzalı 'Yeşil Kitap' (Butik Yayınlar) gezegeni korumak için ideal bir rehber.
Ben bu kitaptan çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim
Dünyanın birçok yerinde yangınları çevre katliamı yaratıyor. Birbiri ardına ortaya çıkan kaçak inşaatlar ağaçların, ormanların yok edilmesine yol açıyor.. Tamam.. Ama lüzumsuz kâğıt tüketimini hovardaca sürdürürken yok ettiğimiz ağaçların kaç ormana bedel olduğunu düşünen var mı içimizde..
Yeşil Kitap, "Yapmalısınız, uymalısınız" şeklinde bir anlatım yerine "Yapabilirsiniz, deneyebilirsiniz" formatında yazılmış. Bu da okuyucunun kitaba sempati ile yaklaşmasını sağlıyor..
begumerdemli@hotmail.com