kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yatalak bir hasta doğru bakılmazsa ülser olabilir!

Dr. Ece Hattat
İLİŞKİLİ HABERLER
Yatalak bir hasta doğru bakılmazsa ülser olabilir!
75 yaşındaki annem kalçasını kırdı. Bir süre yatak istirahati verdiler. Yatak yaralarına karşı dikkatli olmamızı söylediler. Ne yapabiliriz? N. Şener/Adana

Çoğu insan günlük hayatında bilmeden belki yüzlerce kez bulunduğu pozisyonu değiştirir. Ancak inme, felç, kaza, hastalık geçiren veya ileri yaşta kalça kırığı gibi bir sorunla mücadele eden kişiler için pozisyon değiştirmek oldukça güçtür. Pozisyon az değiştirildiği için vücudun belli yerlerinde sürekli bir baskı oluşur ve cilt ülserleri meydana gelir. Doğru önlemler ve bakım teknikleri uygulanmazsa, bu 'bası yaralarının' hızla oluşacağını, çok ciddi olabileceğini bilmelisiniz.

POZİSYON DEĞİŞMELİ!

* İlk amacınız yara yerinin üzerindeki baskıyı azaltmak olmalıdır. Yatan hastanızı bir yanına çevirmeniz veya poziyonunu hafifçe değiştirmeniz bile 'bası yaraları' riskini azaltır. Bunun için hastanız tekerli sandalye kullanıyorsa her 15 dakikada bir, yataktaysa en az her iki saatte bir pozisyonunu değiştirmelisiniz.

* Hastayı, 30 derecelik bir açıyla yana doğru yatırmak da faydalıdır. Baskıyı azaltmak için özel yastıklar, şilte ve yataklardan da yararlanabilirsiniz. Topukları koruyucu kılıflar veya özel çoraplar ile koruyabilirsiniz.

* Hastanızı mümkün olduğunca yatakta kaymayacağı şekilde yatırmalısınız. Bunun için diz ve ayak bileklerinin arasına ya da bacaklarının altına yastık koyabilirsiniz.

YAŞ FAKTÖRÜ ÖNEMLİ!

* Hastanızın cildini günde en az bir kere kontrol etmelisiniz. Özellikle omurga, kuyruk sokumu, omuz, topuk gibi kemik çıkıntılarının olduğu bölgeleri dikkatle taramalısınız. 'Bası yaralarını' fark etmek güç olabilir. Hafif kırmızı, dokununca hassas, ağrılı ve sıcak bölgeler bulduysanız veya yara açık hale gelmişse, doktorunuza başvurmalısınız.

* 'Bası yaralarını' önlemek istiyorsanız hastanızın beslenmesine de özen göstermelisiniz. Özellikle protein, C vitamini ve çinkodan zengin bir beslenme planının yara iyileşmesini hızlandıracağını bilmelisiniz.

* İdrar veya gayta kaçırması olan hastaların durumu daha zordur. Bu durum hem nemli bir ortam yaratarak yaraları artırır, hem de enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Bu nedenle mutlaka doktora başvurmalısınız.

* İleri yaş, şeker hastalığı, kas spazmları olan hastalarda yaralar daha kolay oluşur. Bu durumda yukarıdaki önlemlere daha dikkatle uymalısınız.