kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Erdün Collection'da körüklü fenerlerin yanı sıra benzerleri Yıldız Sarayı'ndan görülebilen metal camlı fenerler de bulunuyor.

OSMANLI FENERLERİ Sting'in evini süslüyor

Eylem BİLGİÇ/GÜNAYDIN
Osmanlı döneminde kullanılan körüklü fenerlerin ünlü tutkunları var: Sting, Catherine Deneuve ve Jacqueline Bisset Kapalıçarşı'daki Erdün Collection'dan aldıkları antika fenerlerle evlerini süslüyor ..
Bir zamanlar Osmanlı saraylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan, Osmanlılar'ın aydınlanmak için kullandığı fenerler; günümüzde Sting, Catherine Deneuve, Jacqueline Bisset ve Calvin Klein gibi dünyaca ünlü isimlerin evlerini süslüyor. Fenerlerin bu ünlü isimlerin evlerinin bir parçası olmasını sağlayan ise Kapalıçarşı'daki Erdün Collection. 1932 yılında Fahri Erdün tarafından bakırcı olarak açılan dükkan, artık Erdün'ün torunu olan Cenk Erdün tarafından hizmet veriyor. Dükkanın Erdün Collection adını alması da 1990'lı yıllara dayanıyor.

BENZERİ YILDIZ SARAYI'NDA

Erdün Collection'ın raflarını süsleyen ve özellikle de yabancılardan büyük ilgi gören objelerin başında ise, orijinal Osmanlı fenerleri ve günümüzde yapılan benzerleri geliyor. 19'uncu yüzyılda Osmanlılar tarafından, akşam dışarı çıktıklarında yolu aydınlatmak için elde taşınarak kullanılan körüklü fenerler, bakır ve pirinçten yapılıyor. Sting'in ve diğer ünlülerin evlerini de işte bu körüklü fenerler süslüyor.

FİYAT 70 YTL'DEN BAŞLIYOR
Erdün Collection'da, körüklü fenerlerin yanı sıra içine ampul sarkıtarak ya da mum konularak kullanılan metal, camlı fenerler de bulunuyor. Benzerlerinin Yıldız Sarayı'nda görülebileceği bu fenerler, en az körüklüler kadar yerli ve yabancı turisti cezbediyor. Her iki fener çeşidinin fiyatı da 70 YTL ile 4 bin YTL arasında değişiyor. Dükkandaki eski bakırlar, siniler de antika meraklılarının ilgisini çekiyor.
Haberin fotoğrafları