kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

THY uçağının acil iniş sistemi de bozulmuş

Gökhan ARTAN SABAH
Navigasyon sistemi bozulan 196 yolculu Nijerya uçağını el yordamıyla indirmeyi başaran kahraman pilot, acil iniş sistemini de kullanamamış..
Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Lagos seferini yaparken yön bulmasını sağlayan navigasyon sisteminin devre dışı kalınca Airbus 310-300 tipi uçağı kendi imkanları ile Togo'ya indiren kaptan pilot Nejat Tatarel'in, arıza nedeniyle acil durumlar için gerekli olan transponder sistemini de kullanamadığı öğrenildi. Tatarel'in, bütünüyle kişisel yeteneklerini kullanarak uçağı indirdiği belirtildi. THY'nin Erzurun adlı uçağı çoğunluğu Afrikalı 196 yolcu ve 7 mürettebat ile 14 Ağustos saat 15.25'de Atatürk Havalimanı'ndan Nijerya'nın Lagos kentine gitmek için havalanmıştı. Lagos Havalimanı'na iniş için yaklaşan uçağın yön bulmasını sağlayan navigasyon (seyrüsefer) sistemi bir anda devre dışı kaldı. Havada çözüm arayan pilot Nejat Tatarel ve ikinci pilot Fatih Yurduseven'in, acil durumlar için ihtiyaç olan transponder sisteminin de çalışmadığını fark ettiği öğrenildi. Arıza nedeniyle Togo Havaalanı kontrol kulesiyle ilişkiyi kaybeden tecrübeli pilot Tatarel, büyük bir soğukkanlılıkla, uçağı çıplak gözle görerek indirebileceği bir havaalanı aradı.

1.5 SAAT HAVADA
Uygun havaalanı bulmak için bir buçuk saat havada dolaşan pilot Tatarel, Lome Havaalanı'na inmek istedi ancak sinyal gönderemediği için meydana yakın geçişler yaptı. Uçağın zor durumda olduğunu fark eden bir Fransız uçağının kontrol kulesini uyarısıyla Tatarel, acil iniş sistemini bile kullanamadığı uçağı sorunsuz şekilde indirdi.
Haberin fotoğrafları