kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Vitamin eksiklerinizi bitsikel haplarla karşılayabileceğiniz gibi sebze ve meyveyle de giderebilirsiniz.

Meme kanserine E, kan kanserine karşı C vitamini

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
15.08.2008
Kansere karşı kalkan görevi gören vitaminler, bu hastalıkla savaşın kazanılmasında çok etkili oluyor. Prof. Dr. Erkan Topuz, lahana hapından turpa kadar çok kolay uygulanacak vitamin formüllerini veriyor.....
Medical Park Göztepe Hastanesi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz kanserden korunmak için vitaminlerden destek alınması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

* Kanserden korumak için hangi vitaminler kullanılmalı? Meme kanserine karşı soya yağı ve keten tohumu yağı önemlidir. Ayrıca bu besinlerin yemek dışında haplarını da alabilirsiniz. Lahana ve yeşil çay hapı da meme kanserine karşı koruyucudur. Memelerinde fibro kistik yapısı bulunanlar yani kanser riski olanlara; selemyum, E vitamini ve lahana hapını öneririm.

* Genetik mirasında kanser olan kişiler nasıl korunmalı? Ailesinde meme kanseri bulunan kişi kilo almayacak, spor yapacak, yağlı gıdalardan kaçınacak. Kırmızı eti azaltacak ve bu sırada da bazı koruyucu besinlerden destek alacak. Hormonlu gıdaları hayatından çıkartmalı, bol bol yoğurt, yağsız beyaz peynir, çökelek yemelidir. Kalsiyumlu gıdaları almak ve günde bir adet 100 miligram aspirin kullanmak da koruyucu olur. Kadınların böyle bir riski varsa doğum kontrol hapı kullanmamaya dikkat etsinler.

EV YOĞURDU TÜKETİN

* Meme kanserinden korunmak için neler yenmeli? Meme kanserinde korunmada ve tedavide beslenmenin önemini sakın küçümsemeyin. Ailesinde meme kanseri bulunanlar bir ömür boyu doğru beslenirlerse bu risklerini yüzde 60 oranında önleyebilirler. Risk grubunda olan kişiler sütten kaçınsın; probiyotik yoğurt yesin ya da ev yoğurdu yapsınlar. Evde yapılan yani bakteri içeren yoğurt; hem kanserden korunmada hem de tedavi sırasında etkilidir. Peyniri bile aslında evde yapın. Yoğurt öneriyorum ama eğer bağırsakta emilimi olan birtakım ilaçlar kullanıyorsanız; o zaman yoğurt yemenizin bir sakıncası olup olmadığını doktorunuza sorun.

* Kolon kanserine karşı nasıl bir korunma öneriyorsunuz? Tamamlayıcı tıp özellikle genetik kökenli kanserler üzerinde etkilidir. Tabiat devamlı zehirlendiği çin kanser oranı günden güne artıyor. Tamamlayıcı tıbbın en önemli rolü ailesinde meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri bulunan kişilerdir. Folik asit kolon kanseri için çok yararlıdır. Kalsiyum ve 'shitek mantarı' çok etkilidir. Mide kanserlerinde selenyum, E vitamini ve sarmısak hapı öneririm. Mide kanserlerinde ayrıca tedavi sırasında da meyan kökü, köpek balığı ekstresi önerilir. Yemek borusu ve ağız kanserlerinde ise E vitamini, selenyum ve betakaroten tavsiye edilmektedir.

EKİNEZYA ETKİN KORUR

* Kan kökenli kanserlerden nasıl korunulabilir? Altı ayda bir ekinezya hapı tüketin. Sürekli kullanmayın, bir partinin sonunda ara verin. Ekinezya bünyenizi korur, gribe karşı güçlenirsiniz. Grip lenfomaların başlıca nedenidir. C vitamini ve köpek balığı ekstresi hapları da yararlı olur. Lenfomalarda ve hatta bütün bağışıklık sistemi hastalıklarında havuç gibi sebzeler ya da bunların hapları kullanılabilir.

* Mesane kanserlerine karşı korunmak için ne yapmalı? Selenyum, E vitamini, beta karoten, Omega-3 son derece yararlıdır. Kanser tedavisinde yüksek miktarda C vitamini de çok etkilidir. Melatonin ise gece yatmadan 15-20 miligram tavsiye edilir. Araştırmalar; gece yatmadan alınan melatoninin beyin tümörleri üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Beyin tümörlerinde ayrıca selenyum, E vitamini ve Omega-3 de önerilir. Böbrek tümörlerinde de bu besin destekleri kulanılabilir.