kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kredi kartı borcu 6 yılda 6 kat arttı"

Yeni Haber
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı sayısının 40 milyona dayandığını belirterek, yurttaşın borcunun 2002 yılından bu yana 6 kat artarak gelirinin yüzde 29.5'ine denk geldiğini açıkladı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, kredi kartının doğru kullanıldığında hayatı kolaylaştırdığını kaydederek, prensipte kredi kartı uygulamalarına karşı olmadıklarını ifade etti. Dar gelirli yurttaşlara yüksek limitli kartların kolaylıkla dağıtılmasının sorun yarattığına işaret eden Palandöken, "Kredi kartı kullanma kültürü yok. Kredi kartının sadece bir ödeme aracı olduğunu unutmamamız gerekir. Kredi kartı yaşam standardımızı yükseltmiyor, gereksiz harcamalarımızı artırıyor. İtimadı lütuf sanıp karta sarılma, bir gün isteyecekler darılma" dedi.

Rakamlarla oynayarak sorunu hafifletmemek gerektiğini belirten Palandöken, 2002 yılında 15,7 milyon olan kredi kartı sayısının 2008 yılının ilk altı ayında 40 milyona ulaştığını vurguladı. Palandöken, kart sayısının altı yılda 2.6 kat artış gösterdiğini kaydetti.

"BANKALAR VATANDAŞA KREDİ KARTI POMPALIYOR"

Altı yıl içinde 2.6 kat artan kredi kartı sayısının içinde borcunu ödeyemeyenlerin oranın yüzde 6.18'e çıktığının altını çizen Palandöken, şöyle devam etti:

"Vatandaşın 2002 yılında borcunun gelirine oranı yüzde 4.7'den 29.5'e yükseldi. Yani altı yılda 6 kat büyüdü. Bu küreselleşmenin ve tüketim toplumuna dönüşme eğiliminin bir sonucu. Bankalar, devlet tahvilinden elde ettikleri gelirlerinin azalması nedeniyle yeni kaynak temini amacıyla vatandaşa kredi kartı pompalıyorlar. Bu da bankaların, perakende sektörüne giren büyük sermaye ile birlikte tüketimi körüklemesinden başka bir şey değildir."

(ANKA)