kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Seyahat nasıl ucuza getirilir?

Yeni Haber
Oniki yaş altı çocuklar ve engellilerin otobüs firmalarında yüzde 50 indirimli seyahat edebileceği, alınan biletin 24 saat öncesine kadar gerekçe gösterilmeksizin iptal edilip paranın geri alınabileceği gibi hakların yaygın olarak kullanılmadığı belirtildi.

Konya, Karaman ve Aksaray otogarı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığı'nca 19 Kasım 2006'da yürürlüğe giren yönetmelik, şirketlere ve yolculara bazı avantajlar sağlıyor.

Şirketlere sağlanan avantajlar, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten beri firmalarca en iyi şekilde hayata geçirilirken, bu firmaların otobüsleriyle yolculuk eden vatandaşların büyük bölümü, üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yönetmeliğin kendilerine sağladığı avantajları bilmiyor ve bu avantajları firmalardan talep etmiyor.

Yönetmeliğin sağladığı avantajların kullanılabilmesi için önce bu avantajların vatandaşlarca bilinmesi gerektiğini belirten Konya Otogar Müdürlüğü yetkilileri, müdürlük olarak kendilerinin de ellerinden geldiğince Konya Şehirler Arası Otobüs Terminali'ni kullanan vatandaşları bu konularda bilgilendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Yönetmeliğin bilinmesi gereken ilk maddesi, firmaların, 12 yaşın altındaki çocuklar ve engelli vatandaşlara yüzde 50 indirim sağlaması. Ancak bu olanaktan yararlanmak isteyenlerin, bilet alınması sırasında firmalardan bu indirimi talep etmesi gerekiyor.

Bu indirimi, tüm firmaların sağlaması ise yasal bir zorunluluk. 6-12 yaş arası çocuklara ve tam teşekküllü hastanelerden engelli raporu almış ya da resmi engelli kimliği olanlar, talep etmelerine rağmen firmalarca indirim yapılmazsa, hemen otogar müdürlüklerine başvurabiliyor.

Böylesi bir durumda otogar müdürlükleri zabıta aracılığıyla söz konusu firmaya 5 ihtar cezası karşılığı yaklaşık 500 YTL ceza yazıyor. Bu cezayı firmalara ayrıca, Ulaştırma Bakanlığı görevlileri, bakanlıkça görevlendirilen elemanlar, trafik polisleri ve jandarma da kesebiliyor.

Söz konusu yönetmelik ayrıca, 6 yaşından küçük çocukların ek ücret ödenmeksizin kucakta seyahat edebileceğini, ailesi ayrı koltuk talebinde bulunması durumunda ise bilet fiyatından yüzde 50 indirim uygulanacağını hükme bağlıyor.

24 SAATTEN ÖNCE BİLETİ ŞARTSIZ İPTAL ETTİREBİLİRSİNİZ

Yolcuların çoğunun haberdar olmadığı haklar, sadece bunlarla sınırlı değil. Satın alınan bilet, yolculuktan vazgeçilmesi durumunda hiç bir gerekçe aranmaksızın, hareket saatinden 24 saat öncesine kadar iptal edilebiliyor.

Firma, söz konusu yönetmeliğe göre, bilet ücretini hiç bir kesinti yapmaksızın yolcuya aynen iade etmek zorunda. Otobüsün hareketine 12 saatte kadar olan süre içinde yapılacak bilet iptallerinde ise yolcu, söz konusu firmadan 6 ay açık bilet tanzim edilmesini talep edebiliyor.

İlgili yönetmelik ayrıca, şehirler arası yolcu taşıyan firmalara, Bakanlıkça belirlenen taban fiyatın altına inmemek şartıyla bilet ücretinde yüzde 30'a yakın indirim yapabilme imkanı tanıyor. Yani aynı firma, bir kente yolculuk yapan müşteriden, yüzde 30 farkı geçmemek şartıyla gidişte farklı, dönüşte farklı ücret talep edebiliyor.

(AA)