kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

Yeni Haber
Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'nin 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde ortaklaşa düzenlediği deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği depremde göçük altında kalan yaralılara sağlık ekipleri müdahale etti. Deprem bölgesinde helikopterler keşif uçuşu yaptı. Bazı yaralılar askeri ve belediye helikopteri ile farklı sağlık kuruluşuna taşındı. Tatbikatı Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve İstanbul Valisi Muammer Güler de dikkatle izledi.

Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlenen tatbikata; Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İl Sağlık Müdür Mehmet Bakar katıldı. Tatbikattan önce açıklama yapan Bakan Recep Akdağ, "Afet durumunda sağlık ekiplerinin hazırlanması konusunda 5 yıl içerisinde büyük mesafe kat ettik. Ulusal Medical Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) 2 bin 500 kişiyi geçen personeli var. UMKE ekipleri, gönüllülük esasına dayalı olarak seçilip eğitildiler. Endonezya, İran ve Türkiye'deki birçok afette başarılı çalışmalar yaptıklarını bizzat gördüm. Şu anda rahatlıkla söyleyebilirim ki; UMKE ekibi dünyanın en güçlü konumundadır." diye konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler de, "17 Ağustos ne yazık ki çok acılar bıraktı. Bunun yanı sıra tecrübeler de bıraktı. Bizlere yara sarmak yerine hazırlıklı olmak gerektiğini gösterdi. Acil müdahale kapasitesinin bu tür felaketlerde güçlü tutulması lazım. Türkiye'nin en büyük kurtarma tatbikatı yapılıyor." dedi. İstanbul'daki deprem hazırlık çalışmalarını anlatan Güler, "İstanbul'da kamu binalarının güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yapıldı. Özellikle sağlık ve eğitim binaları güçlendiriliyor. Dünya Bankası'ndan alınacak 350 milyon Euro'luk kredinin büyük bir kısmını sağlık alanında harcayacağız. İstanbul'da 250 konteyner mevcuttu, 250 deprem konteyneri daha koyuyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından tatbikata geçildi. Senaryo gereği; merkez üssü İstanbul Zeytinburnu açıklarında 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası vatandaşlar büyük bir panik yaşarken, ilk bilgilere göre bölgede yaklaşık 1000 ölü ve 10 bin yaralının olduğu anons edildi. Haberi alan 60 kişilik UMKE ekibi, donanımlı bir şeklide müdahale yapmak amacıyla saat 10.30'da çıkış yaptı. Yaklaşık 15 dakika içerisinde depremden etkilenen bölgeye intikal eden ekipler, hemen yaralılara müdahale etti. İlk planda ağır yaralılar tespit edildi. Bu sırada depremin etkisiyle 4 aracın karıştığı zincirleme bir kaza meydana geldi. Deprem bölgesine giden ekipler, bu kazaya da müdahale etti. Araçlarda sıkışan yaralılara büyük bir özenle boyunluk takılarak müdahale edildi. Deprem bölgesinde yaralılar feryad içerisinde yakınlarının durumunu sordu. Bu yaralılar kısa süre içerisinde kurulan sahra hastanelerinde tedavi edildi. Zeytinburnu sahil yolunda depremin etkisiyle klor yüklü bir kamyon devrildi. Kamyondaki iki kişi çevreye yayılan gazdan etkilendi. Bu iki kişiye de deprem bölgesine giden bir sağlık ekibi müdahale etti. Klor gazının solunum sıkıntısına neden olduğunu bilen sağlık ekipleri, önce kamyon çevresindeki vatandaşları uzaklaştırdı, sonra da sivil savunma timi kaza yerine gelerek arındırma işlemlerini yapabilmek için bir çadır kurdu. Yaralılar gaz maskeleri takılı özel ekip tarafından hastaneye götürüldü.

Deprem sonrasında polis helikopteri ile alanı keşif amacıyla gezen başka bir UMKE ekibi de, yere inerek 3 ağır yaralıyı helikoptere alarak alandan ayrıldı. Tam donanımlı Kara Havacılık Komutanlığı'na ait ambülans helikopteri de durumu çok ağır olan bir yaralıyı GATA Haydarpaşa Hastanesi'ne kaldırdı. Bu arada bazı yaralılar da deniz yoluyla tahliye edildi.

CHA