kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EN STRESLİ İŞ PİLOTLUK... İşte uçağın beyni kokpit. Her şey buradan kontrol ediliyor. Kaptan pilot ve yardımcısı uçağın emniyetini buradan sağlıyor. (Fotoğraf: ARŞİV)

Kaptan pilot 204 can kurtardı

GÖKHAN ARTAN
Navigasyon sistemi ve telsizi devre dışı kalan THY pilotu iniş için uygun yer ararken bir Fransız uçağı durumu fark etti. Acil sinyali de gönderen pilot Nejat Tatarer 196 yolcu ve kendisiyle birlikte 8 mürettebatı kurtardı..
THY'nin deneyimli kaptan pilotu Nejat Tatarer 196 yolcu ve 7 mürettebatı Afrika semalarında ölümden döndürdü. İstanbul'dan Nijerya'ya giden THY uçağının, bu ülkenin hava sahasına girdiğinde yön bulmasını sağlayan navigasyon ve haberleşme sistemleri devre dışı kaldı. Bunun üzerine bölgeyi bilen kaptan pilot, tecrübesini devreye soktu. Ve uçağın yönünü 'gözüyle' bir havalimanı aramak için batıya döndürdü. Defalarca tur attıktan sonra Togo'nun Lome Havalimanı'nı buldu. Aynı havalimanında kalkışa hazırlanan bir Fransız uçağının pilotu ise durumu fark edip, kontrol kulesine bildirdi. Kaptan pilot Nejat Tatarer, emin olmak için bir kez pas geçtiği piste ikinci denemesinde uçağı 'görerek' indirmeyi başardı. Türk Hava Yolları'nın TK1123 sefer sayılı Airbus 310-300 tipi Erzurum isimli uçağı 14 Ağustos Perşembe saat 15.25'de günü İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan beraberindeki 196 yolcusuyla Nijerya'nın en büyük kenti Lagos'a gitmek için havalandı. Ancak uçak Nijerya hava sahasına girdiğinde yerel saatle 22.00'da navigasyon (seyrüsefer) sistemi devre dışı kaldı. Yön bulmaya yarayan navigasyon cihazlarının devre dışı kalmasının yanında telsiz de sustu. Bunun üzerine kaptan pilot, uçağı, sahili takip edip Togo, Benin veya Gana'daki havalimanlarından birine çıplak gözle görerek indirmek için batı doğrultusuna çevirdi. Pilot, görerek inebileceği havalimanı bulmak için uzun tur atmaya başladı. Bu sırada yolcular da korku dolu dakikalar yaşamaya başladı.

FRANSIZ PİLOT HABER VERDİ
Uzun süre havada tur atan uçağı, Batı Afrika'daki Togo'nun başkenti Lome Havalimanı'nda kalkış için son hazırlıkları yapan bir Air France uçağının pilotu gördü. Uçağın zor durumda olduğunu anlayan Fransız pilot, olayı Lome Havalimanı Kontrol Kulesi'ne bildirdi. Aynı anlarda kaptan pilot Nejat Tatarer de kontrol kulesine zorda olduğunu bildiren 77 numaralı sinyali gönderdi. Lome Havalimanı'nda hemen önlem alındı.

THY EKİBİ TOGO'YA GİTTİ
THY pilotu, görerek yaklaşma yöntemiyle bir kez limanı pas geçti. Tecrübesi ve bölgeyi bilmesi sayesinde ikinci denemesinde uçağı 196 yolcunun burnu bile kanamadan Lome Havalimanı'na indirdi. İnişin sorunsuz olması nedeniyle yolcu ve mürettebatın korku dolu anları da son buldu. Yolcular havalimanına iner inmez derin bir oh çekti. Navigasyon ve haberleşme sistemleri devre dışı kalan uçağın teknik arızasının giderilmesi için İstanbul'dan Togo'ya THY'den bir ekip gitti. Uçaktaki navigasyon ve haberleşme sistemlerinin devre dışı kalmasına neyin yol açtığı hâlâ araştırılıyor.
Haberin fotoğrafları