kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan

'Tekel Birası'nı unutulmasın diye duygusal kararla aldık'

MELTEM ERSOY
Efsanevi Tekel Birası markasını Mey İçki'den satın alan Anadolu Grubu'nun Başkanı Tuncay Özilhan, "Bu nostajlik markanın unutulmaması gerektiğini düşündük ve duygusal bir kararla markayı satın aldık" dedi..
Anadolu Grubu şirketlerinden Anadolu Efes, 1890 yılından bu yana üretilen efsanevi Tekel Birası markasını Mey İçki'den satın aldı. Devir için anlaşma imzaladıklarını açıklayan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Tekel Birası'nı satın alma nedenlerinin 'duygusal' olduğunu söyledi. "Tekel Birası çok nostaljik ve geçmişte de oldukça popüler günleri olmuş bir marka, bira pazarında kesinlikle unutulmaması gereken bir tat, biz de bu marka unutulmasın istedik" diye konuşan Özilhan, Mey İçki'nin de bira pazarından çıkma kararı doğrultusunda üretime ara verdiklerini hatırlatarak, markanın unutulmaması için bu satın almaya karar verdiklerini dile getirdi. Bira pazarında yüzde 80'in üzerinde payları olduğuna işaret eden Özilhan, Tekel Birası markasıyla herhangi bir pazar payı hedeflemediklerini, tek amaçlarının markanın yeniden hayata döndürülmesi olduğunu kaydetti. Özilhan, Tekel Birası'nın aynı şişeyle kısa sürede yeniden piyasada olacağını belirtti.

MARKA ZENGİNLİĞİ İSTİYORUZ
Kısa süre önce Komili Zeytinyağı markasını da bünyesine katan Anadolu Grubu'nun gıda sektörüyle ilgili stratejik bir büyüme kararları olup olmadığı konusunda ise Özilhan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Zeytinyağı da bira da zaten bizim var olduğumuz ve büyümek istediğimiz sektörlerdi. Özel olarak gıdada satın alma yapma kararından çok, beğendiğimiz markaların satış kararlarıyla bizim hedeflerimiz denk geldi. Dolayısıyla marka zenginliğimizi artırmak adına bu adımları attık." Tekel Birası'nın devir anlaşmasının imzalanmasının ardından gerekli izinlerin alınmasını takiben devir gerçekleşecek. Anadolu Grubu, şu an Efes Bira Grubu ile bira pazarının yüzde 82'sini elinde bulunduruyor. Ayrıca, üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini de yurt dışına yapan Efes, 20 milyon hektolitreyi (40 milyar litre) geçerek satış anlamında dünya bira liginde 16'ncı, Avrupa liginde de 6'ncı sıraya oturdu. Ancak, Danimarkalı Carlsberg ile Hollandalı Heineken'in İngiltere'nin en büyük bira üreticisi Scottizh and New Castle'ı alarak aralarında paylaşması kararı ile Efes, Avrupa'da 5'inci, dünyada da 15'inci sıraya yükselmeyi planlıyor.
Haberin fotoğrafları