kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sıcaklar otomobilin performansını düşürüyor

Yeni Haber
Yaz aylarında aşırı sıcak nedeniyle motor gücünün azaldığı, bu yüzden araçların yüzde 5-10 arasında daha fazla yakıt harcadığı bildirildi. Bazı otomobil markalarının özel servisliğini yapan firmanın sahibi Ertuğrul Temur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, benzin ve mazot fiyatının yüksekliği nedeniyle birçok kişinin daha az yakan araçları tercih ettiğini söyledi.

Bazı sürücülerin de araçlarına cihaz takarak ya da sıvı kullanarak yakıtta tasarruf yoluna gittiğini ifade eden Temur, birçok sürücünün de trafikte yeşil ışığa kendini ayarlama, şehir içinde fazla hız yapmama gibi yöntemlerle yakıt maliyetini düşürmeye çalıştığını anlattı. Temur, motorun verimli çalışması için dışardan soğuk hava çekmesi gerektiğini belirterek, ''Ancak yaz aylarında bu mümkün olmuyor. Sıcak hava çeken motorun gücü yüzde 5-10 arasında düşüyor. Kışın yüzde 100 verime ulaşan beygir gücü, yaz aylarında yüzde 90'a kadar düşebiliyor. Bu da doğal olarak yüzde 5-10 arasında daha fazla yakıt harcanmasına neden oluyor'' dedi.

Yaz aylarında yoğun şekilde klima kullanımının da yakıt maliyetini yükselttiğini dile getiren Temur, benzin fiyatlarında çok büyük oynama olmazken yaz aylarında aracı fazla yakan sürücülerin soluğu kendilerinde aldığını, arızadan şüphelendiklerini kaydetti. Temur, lastiklerin havasının da aracın fazla yakıt harcamasına yol açacağını vurgulayarak, ''Sıcak, klima ve lastikler yüzünden yaz aylarında yakıt maliyeti yüzde 20'ye kadar yükselebilir. Bu yüzden kliması olan otomobil sahipleri yazın araçlarının fazla yaktığı konusunda endişeye kapılmasın. Turbolu araçlarda sıcaklar motoru olumsuz etkilemiyor'' diye konuştu.

AA