kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saakaşvili'ye Türk zırhı

Bülent AYDEMİR ANKARA
Rusya ile girdiği savaşta zora giren ve can güvenliği tehlikede olan Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'nin son model Mercedes makam aracı ile 5 adet cipi Ankara'da zırhla kaplanıyor..
Rusya ile girdiği savaşta zor günler geçiren, eşi Sandra ile iki çocuğunu güvenlik gerekçesiyle yakın arkadaşı Ukrayna Devlet Başkanı Yuşçenko'nun yazlığına gönderen Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin makam aracı ile koruma araçlarını Türkiye'de zırhlandırdığı ortaya çıktı. Saakaşvili'nin makam aracının yanı sıra; 5 adet 4x4 Toyota Land Cruiser V8 cip, daha önce Başbakanlık'ın valilere gönderdiği Volvo araçların zırhlama işlemini yapan Best Güvenlik Firması'nda zırhla kaplanıyor. Saakaşvili'nin aracına şu işlemler yapılıyor:

* Suikast silahlarına karşı komple koruma: Zırh delici mermilere karşı tüm kabin korunuyor. Farklı açılardan gelebilecek mermiler özel tasarımlarla engelleniyor. Balistik malzemeler, çok özel seramikler olan bor karbürle destekleniyor.

* Kazalara karşı çelik bariyer: Araçlar sadece mermi ve bombalara karşı değil olası kazalardan da korunuyor. Aracın takla atması halinde bile, kabinin ezilmemesini sağlayan çelik bariyerlerle destekleniyor.

* Bombalara karşı koruma: Araç kabini parça ve basınç tesirli bombalara karşı direnç gösteren özel kompozit malzemelerle destekleniyor. Araç içindekilerin basınçtan etkilenmemesi için koltuklar özel yaylarla destekleniyor. Bombaların ses etkisine karşı özel izolasyonlar yapılıyor.

* Patlamaz lastikler: Araç lastiklerine patlama ve yarılmalara karşı run-flat sistem takılıyor.

* Otomatik yangın söndürücü: Molotof kokteyl veya olası yangınlara karşı aracın altında altında motor bölümüne, otomatik olarak yangına müdahale edebilen sistem montajı yapılıyor.

* Zehirli gaz saldırılarına karşı koruma: Araç özel izole edilerek dışarıdan olası zehirli gaz saldırılarına karşı sızdırmazlık sağlanıyor. Araç içinde 4 adet gaz maskesi hazır bulunduruluyor.

* Acil çıkış sistemi: Araç, içinden çıkışı sağlamak amacı ile kapıları ve camları otomatik fırlatabilen sistemler bulunuyor.