kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, SİNPA yöneticilerinden Hatice Süren, Ayşe Zorlu (soldan); Shoe Art İstanbul 2008'in Şişli sokaklarını renklendireceğini söylüyor.

Şişli sokaklarını devasa ayakkabılar süsleyecek

EYLEM BİLGİÇ GÜNAYDIN
Arzu Kaprol, Ertuğrul Ateş ve Alinur Velidedeoğlu gibi sanatçıların tasarladığı dev ayakkabı heykelleri, 1 Eylül'den itibaren Şişli sokaklarını süslemeye başlayacak. Sergiden sonra açık artırmayla satılacak heykellerden elde edilen gelir TEMA ve Türk Kalp Vakfı'na gidecek ..
Geçen yıl tüm Şişli sokaklarını süsleyen inekleri hatırlıyor musunuz? Birbirinden ilginç ve renkli inekler şehre ayrı bir hava katmış, binlerce insanın albümlerine inekli fotoğrafları yerleşmişti. Şimdi de sırada devasa ayakkabılar var. Çünkü yine Şişli sokakları, 1 Eylül'den itibaren dev ayakkabılara ev sahipliği yapacak. 'Shoe Art İstanbul 2008' adını taşıyan bu sergide ayakkabıların yükseklikleri 1.80 cm'yi, genişlikleri ise 2.60 cm'yi bulacak. Çeşitli firmaların sponsorluğunda Alinur Velidedeoğlu, Arzu Kaprol, Bahar Korçan ve Ertuğrul Ateş gibi 100'ün üzerinde sanatçının imza atacağı heykeller; stiletto, spor ve motosiklet ayakkabıları olarak tasarlanıyor. Sergiye ev sahipliği yapacak Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve sergiyi düzenleyen SİNPA'nın yöneticilerinden Ayşe Zorlu, dev ayakkabıların hikayesini anlattı...

BEN DEVRİMLERİ SEVERİM!
Bildiğim kadarıyla ayakkabılar ilk kez İstanbul'a geliyor, yanılıyor muyum?
Ayşe Zorlu: Bu bir SİNPA projesi ve daha önce İstanbul'da gerçekleştirilmemiş bir proje. Aynı geçen sene yapılmış olan Cow Parade'e benziyor. Amacımız şehri güzelleştirmek, sanatı sokağa indirmek. Firmaları, sanatçıları ve halkı bir araya getirmek, şehrimize bir hoşluk katmak istiyoruz. Tabii bu aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi. Çünkü etkinliğin geliri Türk Kalp Vakfı ve TEMA Vakfı'na gidecek.

Mustafa Bey, bu tarz etkinliklere özellikle Şişli ilçesi ev sahipliği yapıyor. Şişli Belediye Başkanı olarak bu tarz projelerin sizin için önemi ne?
Mustafa Sarıgül: Amacımız bütün sanatçılarımızın, bütün katılımcıların yapıtlarını halkla buluşturmak. Sanatçılar ve tasarımcılar, eserlerini binbir zorlukla yaratıyorlar ama halkla buluşturamıyorlar. Bu etkinlikle sanatımıza ve sanatçımıza önemli ölçüde destek vereceğimizi düşünüyorum. 100'ün üzerindeki sanatçımızı, Şişli sokaklarındaki yurttaşlarımızla buluşturacağız. Biz bu etkinliklerle kapalı mekanlardan açık alanlara çıkıyoruz. Yurtiçinden ve yurtdışından gelen binlerce yurttaşımız, tasarımcılarımızın bu eserleri ve yapıtlarıyla buluşma imkanı bulacak. Bu nedenle ben bu projeye çok büyük önem veriyorum. Bir ülkenin gelişmesi, ileri demokratik ve çağdaş ülkeler seviyesine çıkması; sanatına ve sanatçısına verdikleri değerle meydana çıkar. Ben devrimciyim, devrimleri severim ama devrim statik bir olay değildir. Yenilikler yaparsanız, yeniliklere açık olursanız, yeni projeler üretirseniz, gerçek anlamda devrimci olursunuz.

ŞİŞLİ HALKI ÇOK MUTLU
Peki Şişli halkı da sizin gibi devrimci mi, bu tür etkinlikleri nasıl karşılıyor?
M.S.: Şişli halkı bunlara olumlu tepki göstermese zaten ne tasarımcılarımız burada mutlu olur, ne bu işi üstlenen arkadaşlarımız mutlu olur, ne de burada çalışma yapacak sponsorlarımız mutlu olur. Burası bir çekim merkezi, Şişli halkı bu çalışmalardan dolayı, kültür ve sanata verdiğimiz önemden dolayı son derece mutlu. Sadece Şişli değil, Türkiye'nin ve dünyanın birçok ülkesinden bugün İstanbul'a yılda 5 milyon turist geliyor. Ve inanın o 5 milyon turistin en azından yüzde 50'si bu bölgeye geliyor ve çalışmalarımızı yerinde görüyor. Ben bu projenin Şişli halkına ve Türkiye'ye çok şeyler kazandıracağı kanısındayım.

24 AY SONRASINI BEKLEYİN
Bu tür etkinliklerde sadece sanatçılar tasarım yapmıyor, ünlüler de bir şeyler tasarlıyor. Siz hiçbir tasarımla bu tür bir etkinliğe katılmayı düşündünüz mü?
M.S.: Düşünüyorum ama daha onun vakti var. Benim kafamda tasarladığım bir proje ve eser var, kendimin bizzat yer alacağı. Fakat 24 ay sonra gerçekleşecek, bekleyin. n İpucu var mı? M.S.: Hazırlanıyor, hazırlanıyor.

Ayakkabılar sergilendikten sonra satılacak da. Bu kadar devasa ayakkabıların satışı çok kolay olmuyordur herhalde...
A.Z.: Bunları bir ayakkabı olarak düşünmeyin, aslında bunlar birer heykel, sanatsal bir yapıt. Bunların satışı müzayedeyle gerçekleşecek. Geçen yıl Cow Parade için tasarlanan ineklerin satışından sivil toplum kuruluşları için 850 bin YTL'lik fon sağlandı.
Haberin fotoğrafları