kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

'Koridor'da Rusya ve ABD engeli geçilemiyor

Gürcistan ve Rusya arasındaki savaş gösterdi ki enerji koridoru olmaya soyunan Türkiye oldukça kritik noktada. Yurt dışındaki birçok analistin de altını çizdiği gibi Rusya bu sırada Türkiye'ye 'Enerjide bensiz oyun olmaz' ın işaretini de verdi. Nitekim savaş devam ederken Türkiye'ye petrolün de gazın da akışı durdu.
Satranç masasında Türkiye sürekli savunmadaydı. Ataktan çok, 'Pozisyonumu nasıl korurum' un derdindeydi. Nedeni ise çok basit. Türkiye doğalgaz ve petrolde Rusya'ya bağımlı durumda. Kullanılan doğalgazın da, petrolün de yüzde 60'tan fazlası bu ülkeden geliyor. Petrolde alternatif ülkelere yönelmek mümkün. Ancak doğalgazda durum öyle değil.
Çok değil, daha bu yıl ocak başında İran sert kış şartlarını gerekçe gösterip doğalgazda vanayı kapattı.
Bu sırada Türkiye Rusya'dan yaptığı alımı artırarak durumu dengeleyebildi. Üstelik bu ilk kez olmuyor. Öyle ki kış ayları geldiğinde İran'ın vanayı kapatması 'geleneksel kesinti günleri başladı' yorumlarına bile neden oluyor.
İki gün boyunca İstanbul'da olan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ın ağzından bundan sonra kesinti olmayacağı yönünde kesin bir güvence alınmış değil. Verilen söz 'teknik yardım' olacağı yönünde. Doğalgaz anlaşmasının ABD'nin etkisiyle imzalanmadığı yönünde eleştiriler basında da yer aldı.
Durum böyle iken Türkiye'nin enerji koridoru olma yönünde attığı adımların karşısına ya Rusya ya da ABD'nin çıktığını görüyoruz. Bir başka deyişle, ABD ve Rusya'nın onaylamadığı bir enerji koridorunda yer almak çok da mümkün değil...