kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gururumuz Elvan

ALİ ERDOĞAN-RAŞİT ATEŞ
Pekin'de eğilen başımız, 10 bin metrede Elvan Abeylegesse ile dikildi. Elvan, Türkiye'ye olimpiyatlarda ilk gümüş madalyasını kazandırdı ..
Pekin Olimpiyatları'nda nihayet güldük. 10 bin metre bayanlar finalinde tarihe geçecek bir yarış çıkaran Elvan, altın madalyayı son turda kaybetse de, gümüş madalya kazandı. Yarıştan önce Elvan'ın adı favoriler arasında geçmiyordu. Etiyopyalı kardeşler Ejegayehu ve Tirunesh Dibaba altın ve gümüş madalyayı kazanmayı hayal ediyordu. Ejegayehu Atina'da gümüş madalya kazanmış, Tirunesh de 2005 ve 2007'de dünya şampiyonu olmuştu. 30.34.49 ile yılın en iyi derecesinin sahibi ABD'yi Shalane Flanagan da iddialıydı. Çinliler de, en iyi atletleri olarak gördükleri Bai Xue'ye güveniyordu. 90 bin kişi kapasiteli Ulusal Stat'ta tamamıyla dolu tribünler önünde Elvan Abeylegesse 32 yarışmacı ile birlikte start aldı. 25 turluk yarışın ilk 4 turunu Elvan 5. sırada geçti ve 6. turdan itibaren kopmalar başladı. 9. turdan itibaren 3. sıraya yerleşen Abeylegesse, 15. turda 2., 16. turda da liderliği yakaladı. Yüksek temposuyla dengeleri bozan ve son tura dek liderliğini sürdüren Elvan, Tirunesh'in o dünyada eşine az rastlanan deparına karşılık veremeyince, 29.56.34'lük derecesiyle gümüş madalya kazandı.

ATLETİZMDE İLK GÜMÜŞ
Abeylegesse, bu derecesiyle yeni bir Avrupa ve Türkiye rekoru da kırdı. Bu dalda eski Avrupa Rekoru, 30.01.09 ile İngiliz Paula Radcliffe'e aitti ve 6 Ağustos 2002 tarihinde elde edilmişti. Milli atlet Türkiye'ye, oyunlar tarihinde ilk gümüş madalyayı da kazandırmış oldu. Tirunesh Dibaba ise 29.54.66 ile altın madalyayı kazanırken, ablası ancak aynı zamanda olimpiyat rekoru kırdı. Bronz madalya da 30.22.22'lik derecesiyle ABD'li Shalane Flanagan'ın oldu. Ejegayehu Dibaba yarışı 14,. bitirirken, Çinliler'in madalya umudu Bai Xue ancak 21. sırada yer alabildi.