kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Havana’da puro içmek, salsa dinlemek kadar yaygın.

Gezelim, görelim, müzik dinleyelim

NUH KÖKLÜ FOTOĞRAF: ERKAN SEVENLER
İngiliz kökenli Songlines dergisinin düzenlediği seyahetlerde, hem gezinti yapıp hem de gittiğiniz yerin müziğini yakından tanıyorsunuz. İlk durak Fado'nun başkenti Portekiz..
Kıyıda, belki de hiç dönmeyecek balıkçı kocalarını bekleyen Portekizli kadınların acılarına tercüman olan fado, Portekiz'de dinlenirse anlamlı olur. Yıllar önce gemilere atlayıp Buenos Aires'i mekân edinenlerin hislerini tangoyla anlayabilirsiniz. Yine iki yıl önce vefat eden Ali Farka Toure'nin bir nevi Afrika bluesunun en iyi örneği olan Talking Timbuktu albümünü dinlemek için kadim topraklara yolculuk, Marakeş'te jaojuka ustalarının nefesiyle çölün havasını harmanlamak da dinlediğiniz müzikle, o müziğin doğduğu toprakları birlikte yaşamak anlamına gelir. İngiliz menşeli müzik dergisi Songlines, 'On Trip' (yolculukta) başlığıyla sunduğu ve asıl niyetin müzik dinlemek olduğu turları 11 Eylül'de Portekiz'e yapılacak yolculukla başlatacak. On Trip'in amacı, Buenos Aires'i gezip tango dinlemek olduğu kadar, Sevilla'ya gidip flamenko eşliğinde bienale katılmak da olabiliyor. Yine Havana sokaklarında salsanın izlerini takip etmek, Meksika'da 55 yıldır yapılan Cervantino festivaline katılmak ve Youssou N'Dour'un memleketi Dakar'a seyahat de On Trip'in amaçları arasında. Aslına bakılırsa müzikle, özellikle de dünya müziğiyle ilgili olanların bu seyahatlere ilgisiz kalmayacağı açık. Gitmeseniz de en azından o toprakların müziğine kulak kabartabilirsiniz. Ayrıca On Trip'in rotasında henüz tarihi açıklanmamış olsa da 'Crossing The Bridge' başlığıyla İstanbul gezisi de bulunuyor.

Genel bilgiler:

* Seyahatlar hakkında detaylı bilgiyi www.songlines.co.uk adresinden edinebilirsiniz. Ya da 020 8505 2582 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

* Turlar 10-20 kişiyle oluşturuluyor. Yolculukların başlangıç yeri Londra. Tura Türkiye'den katılmak isteyenler ayrıca Londra'ya gitmek durumundalar.

Tura katılamayanlar için 10 CD'lik öneri
* The Essential Collection/ Amalia Rodrigues-Ekinoks Müzik

* Antologia Del Cante Flamenco y Cante Gitano-Antonio Mairena-Sony

* Latin Smoking Salsa and Sizzling Grooves-Ekinoks Müzik

* Mariachis Du Mexico-Sony Müzik

* Buenos Aires Cafe-EMI/Kent

* Mali Music- Afel Boucoum EMI/Kent

* Salsa- Merengue-Mambo EMI/Kent

* The Best Of Carlos Gardel EMI/Kent

* Talking Timbuktu-Ali Farka Toure-Ry Cooder Topkapı Müzik

* Buena Vista Social Club-Topkapı Müzik