kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sanatçı son birkaç yıldır art-ist dergisi editörlüğünü de yürütüyor.

Halil'in bir sergisi var (ve kendisi ne olduğundan emin değil)

Sanatçı Halil Altındere'nin 'Bunun bir sergi olduğundan emin değilim' adlı yeni sergisi 18 Eylül'de açılıyor. Ancak Altındere, sergisinin açılış gününe kadar eseri hakkında açıklama yapmıyor. Sebebi açık: "Sürprizi bozulmasın!"..
1971 Mardin doğumlu güncel sanatçı Halil Altındere'nin 'Bunun bir sergi olduğundan emin değilim', adlı son sergisi Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde 18 Eylül'de bir 'sürpriz'le açılacak. Ancak Altındere, bu yeni sürprizi sergi açılışına kadar saklamaya kararlı. Anlattığına bakılırsa, sergide sadece tek bir 'şey' yer alacak. Ancak sanatına duyduğumuz saygıdan, şimdilik bu sürprizi biz de 'bekliyoruz'. Altındere'nin 5 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek olan sergisi, 'İstiklal Serüveni' başlıklı güncel sanat sergi dizisi kapsamında, Rene Block'un editörlüğü ve Melih Fereli'nin danışmanlığında hazırlanıyor. Dizi kapsamında açılan bu sergi, güncel sanatın çarpıcı örneklerinden birini İstiklal Caddesi'nden geçenlerle buluşturacak. Diğer yandan, Halil Altındere, Kayıplar Ülkesiyle Dans (Dance with the Land of the Lost) adlı monografi de, sergiyle eş zamanlı olarak Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanacak. Bu arada sanatçının sergi ajandasının da 2010 yılına dek dolduğunu ve 'beynelmilel' olduğunu çıtlatalım. Altındere bu kapsamda Paris'teki Centre Pompidou başta olmak üzere, İsrail, İsviçre ve ABD (Seattle kenti) gibi pek çok ülkeye eserlerini taşımaya hazırlanıyor. Altındere hakkında, Süreyya Evren'in kaleme aldığı monografi ise YKY'nin 'Türkiye'de Güncel Sanat' monografileri dizisinin altıncı kitabı.

KENARDAN MERKEZE DOĞRU...
Altındere ile ilgili hazırlanan kitapta bir yazı kaleme alan Süreyyya Evren, sanatçı hakkında şunları söylüyor: "Halil'in serüveni, diyebiliriz ki, en kenarda başlıyor. Bazen hızlanan bazen yavaşlayan bir ritimle merkeze doğru geliyor; kırılmalar, isyanlar, rastlantılar, karşılaşmalar, zorlamalar ve müdahalelerle yol alıyor. Ve hem merkezde hem de merkezi dönüştürmek için yürütülen etkili bir gayretin örgütleyicisi olarak devam ediyor. Halil Altırdere, her zaman en kenarda olanların, dışarıda bırakılanların merkezdeki rolünü artırmaya yönelik işler yapıyor ve yapmayı da sürdürüyor. Ve merkezdeki bütün algıyı modernist olmayan bir sol perspektifle politize etmeyi, sanat ağının güncel bilgisiyle harmanlayıp cüretli ve dolaysız işleri temel alan bir anlayışı savunuyor." Sergiye imzasını bırakan küratör Rene Block'un sözlerine göre ise, Altındere 'yeni Türkiye'nin bir temsilcisi: "Halil Altındere, son olarak 'Documenta 12'de (Kassel, 2007) olduğu gibi pek çok uluslararası sergiye katılarak yeni sanatçı kuşağını ve yeni bir Türkiye'yi temsil ediyor. Son yıllarda Türkiye'nin sanat ortamında Halil Altındere kadar verimli bir tedirginlik yaratan başka kimse yoktur herhalde. Çalışmalarını üç düzlemde sürdürüyor; sanatçılığının yanı sıra küratörlük ve yayıncılık da yapıyor. Bu görev üçgeninde farklı çalışma alanlarını birbirinden ayrı tutmaya özen gösteriyor. Örneğin küratörlüğünü yaptığı sergilerde kendi çalışmalarına yer vermiyor, kendi sanatıyla ilgili kitap yayımlamıyor. Bu nedenle çıkacak olan kitap da, Halil Altındere'nin sanat gelişimiyle ilgili genel bir fikir veren ilk yapıt olma özelliğini taşıyor." Halil Altındere 1996 yılında Çukurova Üniversitesi Resim Bölümü'nde lisans, 2000'de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde lisansüstü eğitimini tamamlamıştı. 2000-2001 yılları arasında Nantes Güzel Sanatlar Okulu'nda yüksek lisans sonrası eğitimine devam eden sanatçı, 1999'dan bu yana güncel sanat dergisi art-ist'in yayıncılığını sürdürürken, 2002 yılından beri küratöryel çalışmalar da yapıyor. Bilgi: www.ykykultur.com.tr Tel: (0212) 252 47 00
Haberin fotoğrafları