kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

THY, internette fiyat indirdi seyahat acenteleri isyan etti

EBRU ERDOĞAN
Türk Hava Yolları, 1 Ağustos itibarıyla internetten sattığı yurtiçi ve yurtdışı uçak biletlerinde hizmet bedelinde indirim yaptı. Uygulamaya karşı çıkan bazı acenteler davaya hazırlanıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
THY, internette fiyat indirdi seyahat acenteleri isyan etti
Türk Hava Yolları (THY), internet üzerinden sattığı biletlerin hizmet bedelinde indirim yaptı. Bununla birlikte düşen bilet fiyatları seyahat acentelerini isyan ettirirken, Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Selma Yılmaz, hukuki yola başvuracaklarını söyledi. Türk Hava Yolları, 1 Ağustos itibarıyla internet üzerinden yaptığı bilet satışlarında, hizmet bedeli üzerinden indirime gitti. Buna göre yurt içi ve yurt dışı bilet satışlarında, mesafeye ve sınıfa göre 'tek yön bilet'lerde fiyatlarını 5 YTL ile 20 Euro arasında düşüren THY, satış gişelerinde Avrupa biletlerinden aldığı hizmet bedelini 25 Euro'dan 15 Euro'ya, ABD gibi uzun mesafe biletlerinden aldığı 45 Euro hizmet bedelini ise 25 Euro'ya düşürdü. THY, yine internetten, yurt içi biletlerini ise 5 YTL'ye satmaya başladı.

'ACENTELER KAPANABİLİR'
THY'nin internet üzerinden sattığı biletlerde hizmet bedellerini düşürmesi uygulamasıyla ilgili olarak Yılmaz şirketin, 'acente bayi ilişkisinin dışına çıktığını' savundu. İnternet üzerinden ucuz bilet satışlarının seyahat acentelerini yok edeceğini ifade eden Yılmaz, "2 bin 500 acentenin kapanması, burada çalışan 25 bin kişinin de işsiz kalması söz konusu. İnternetten satışların maliyeti düşürdüğü doğru fakat bu durum acenteler tarafında haksız rekabet oluşturuyor" diye konuştu. THY'nin Mart 2006'da da yurtiçi uçuşlarında böyle bir uygulamaya gittiğini ve gidiş-dönüş uçak biletlerinde 6 YTL'lik indirim yaptığını dile getiren Yılmaz, acentelerin tepkileri nedeniyle Eylül 2006'da uygulamaya son verildiğini anımsattı. IATA olarak acentelerle bu akşam (dün) toplanacaklarını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu acentelerden tek tek vekalet alıp THY'ye dava açacağız. Yine Başbakan Recep Tayip Erdoğan'dan randevu alıp, konuyu oraya taşıyacağız. Bu haksız rekabete son verilmesini istiyoruz."