kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yorgunluk yaşlılarda tehlikeli bir işaret olabilir

Dr. Ece Hattat
72 yaşında bir hanımım. Kendimi çok yorgun hissediyorum. Acaba bir hastalığım mı var? E.N./Çeşme
Yorgunluğun gelip geçici bir durum olabileceği gibi, pek çok hastalığın habercisi de olduğu biliniyor. Columbia Üniversitesi'nde yeni yapılan bir araştırma; özellikle yaşlılarda yorgunluk şikayetinin oldukça ciddi bir sorun olabileceğini ortaya koydu. 1989 ve 1995 yılları arasında 2130 yaşlı kişiyi inceleyen araştırmacılar, oldukça şaşırtıcı sonuçlar elde etti. Çalışmaya katılan yaşlılarda yorgunluk şikayeti bulunanların ölüm oranları, kendini enerjik hissedenlere göre daha fazla. Yorgunluk problemi olan yaşlılarda başka sağlık sorunları da daha sık görülüyor. Bu nedenle yorgunluğun yaşlılık sürecinin doğal bir sonucu gibi algılanmaması gerekiyor.

NE YAPACAKSINIZ?

* Kendinizi sürekli yorgun, bitkin ve halsiz hissediyorsanız veya ani başlayan yorgunluğunuz 2 haftadan uzun sürdüyse; doktorunuza başvurarak bu duruma neyin yol açtığını araştırın.

* Yorgunluk sadece fiziksel değil motivasyonel veya psikoloji kaynaklı da olabiliyor. Bu nedenle sizi üzen, sinirlendiren, endişelendiren durumları gözden geçirmeniz; depresyon, anksiyete ve stres sorunları için tıbbi yardım almanız gerekiyor.

* Yaşlandıkça daha kolay yorulmanızın nedenlerinden birisi de uyku sorunlarıdır. Uyku alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz, uyku sorunlarıyla uğraşıyorsanız doktora başvurmanız öneriliyor.

* Reçeteli veya reçetesiz satılan yüzlerce ilaç hem uyku sorunlarına, hem de yorgunluğa neden oluyor. İlaçlarınızı sık sık kontrol ettirmeniz, yeni kullanmaya başladığınız bir ilaç yorgunluk yaratıyorsa, hemen doktorunuza bildirmeniz gerekiyor.

* Yanlış beslenme alışkanlıkları da yorgunluğa yol açıyor. Dengeli bir beslenme planı oluşturmanız bu nedenle çok önemli. Kahvaltıyı atlamamanız, büyük porsiyonlardan, hızla yenen şeker ve yağ deposu yiyeceklerden kaçınmanız son derece faydalı. Sağlıklı bir kilo aralığında kalmanız da yorgunluğunuzu yenmenizi kolaylaştıracaktır.