kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Turp Ve Hint Safranı, Akciğer Kanseri Riskini Çok Azaltıyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
İLİŞKİLİ HABERLER
Turp Ve Hint Safranı, Akciğer Kanseri Riskini Çok Azaltıyor
Sigara içen ama az miktarda turp tüketen kişilerde kanser riskinin arttığı belirtiliyor. Yapılan araştırmalarda; sigara içen ve turp yemeyenlerde kanser riskinin 21 kat arttığı, yiyenlerde ise 1.3 arttığı tespit edildi.

* Pişirme yöntemlerinin de akciğer kanseri riskini artırdığı anlaşıldı. Buna göre; yüksek yağlı besinlerin ve hatta sebzelerin kuyruk yağı ve domuz yağında pişirilmesi hastalığa yakalanma riskini oldukça artırıyor.

YAĞ YEMEYİN

* Kadınlarda kırmızı et tüketiminin, toplam yağ, doymuş yağ, kolesterol ve sigara öyküsünün akciğer kanserini artırdığı; sarı ve yeşil sebzelerin tüketiminin ise bu riski azalttığı gözlendi.

* Salam, sosis ve tuzlama etler yiyenlerde, bira ve sert içkiler içenlerde akciğer kanseri riskinde anlamlı artış gözlendi.

* Sebze ve meyve tüketiminin artırılmasının DNA hasarını azalttığı belirtilirken, betakarotenin akciğer kanserine karşı koruma sağlamadığı, aksine; akciğer kanseri riskini artırdığı sonucuna varıldı.

* Sigara akciğer kanseri riskini artırırken; soğan, elma ve greyfurt bu riski azaltıyor. Su teresi de akciğer kanserinden korunmada etkilidir.

LİF ALIMINI ARTIRIN

* Böğürtlen, çilek, kiraz ve üzüm; tütün dumanında bulunan kötü etkiyi yok eder.

* Araştırmalara göre; brokoli ve turpu yoğun tüketenlerde, 10 yıl içinde akciğer kanseri gelişme oranı yüzde 35 düşüyor.

* Zerdeçal yani hint safranı; antidepresan ve antioksidandır. Ohio Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; bu bitkinin normal hücreleri koruduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, akciğer, meme, kolon ve deri kanserlerinde etkili olabileceğini gösterdi.

* Bol miktarda lif alımı (günde en az 35 gram) sağlıklı bir bağırsak ortamı sağlar, şekerin düzenlenmesinde çok etkilidir.