kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Olaylar gösterdi ki TSK güçlü olmalı'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül savaşı değerlendirdi: Hem ekonomisi hem de silahlı kuvvetleri ile Türkiye güçlü olmalı ve istikrarını muhafaza etmelidir..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kafkaslar'daki savaş konusunda dün, İtalya'daki programını yarıda keserek Ankara'ya dönen Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan brifing aldı ve ardından basın toplantısı düzenledi. İşte Cumhurbaşkanı Gül'ün, Çankaya Köşkü'ndeki ilk basın toplantısından satır başları:

UMARIM SİLAHLAR SUSAR:
Rusya'nın askeri operasyonları durdurduğu yönünde alınan bilgiyi olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Ümit ediyorum ki bu olumlu gelişme kısa süre içerisinde bir ateşkese dönüşür ve tamamen silahlar susar.

BAŞBAKAN'A DESTEK VERDİ TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ:
Türkiye, Gürcistan'da barış ve istikrarın tesisi için girişimlerini sürdürecektir. Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine büyük önem vermekteyiz.

KAFKAS PAKTI:
Sayın Başbakan'ın da atıfta bulunduğu Kafkas İstikrar Forumu fikrinin mühim olduğu kanaatindeyim. Bir bölgede eğer istikrar varsa, eğer bir bölgede problemler önceden çözülebiliyorsa, kalkınma ve ekonomik gelişme, söz konusudur. Bugün Balkanlar'da istikrar vardır. Kafkaslar'da orta ve uzun vadede istikrar için bu tip girişimler elzemdir. Dışişleri, İstikrar Forumu üzerinde çalışıyor.

'DAHA FAZLA SAHİP ÇIKALIM' TSK GÜÇLÜ OLMALI:
Dünyayı ilgilendiren olaylar, Türkiye'nin çevresinde tezahür etmekte. Irak, Lübnan, Filistin ve Gürcistan'daki olaylar, şunu gösteriyor ki Türkiye bu bölgede daima güçlü, istikrarlı olmalıdır. Ekonomisi, Türk Silahlı Kuvvetleri güçlü olmalıdır ve istikrarını daima muhafaza etmelidir. Hepimizin, büyük titizlikle hareket ettiğini görüyorum ve bundan sonra da ülkemize çok daha fazla sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.



POTANSİYEL VARDI:
(Bir gazetecinin, 'Gürcistan ve Rusya devlet başkanları ile görüşmenizde böyle bir harekât sinyali aldınız mı?' sorusu üzerine): Bu tip olayların o tarihlerde potansiyeli vardı. Bu konuları görüştük, Türkiye'nin tavsiyelerini takdim etmiştik.

BORU HATTI HEDEF DEĞİL:
Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis- Erzurum boru hatlarında bir sorun yok. Bunlar tamamen barışçı amaçla yapılmış boru hatları. Kimsenin hedef alması söz konusu değil.

DOSTLUK HEYETİ GİDECEK
Öte yandan TBMM'deki dostluk grupları da harekete geçti. Çatışan tarafların dostları niteliğindeki Türkiye- Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu ile Türkiye-Gürcistan Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleri gelişmeleri yakın takibe aldı. Gürcistan Dostluk Grubu, çatışma bölgesine heyet göndermek için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.