kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan Medvedev ile görüştü

AA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin önerdiği Kafkasya'da İstikrar ve İşbirliği Platformunun iki ülke dışişleri bakanları arasında üzerinde çalışılarak süratle geliştirileceğini söyledi.

Erdoğan, Moskova Kent merkezi'nin dışındaki Rusya Devlet Başkanlığı'na ait Meindorf Şatosu'nda önce Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile bir araya geldi.

Erdoğan, Medevedev ile görüşmesinin ardından Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un hazır bulunduğu çalışma yemeğine katıldı.

Başbakan Erdoğan 2 saat süren temaslarının ardından Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve askeri konuların yanı sıra turizm konusunu ağırlıklı olarak ele aldıklarını belirterek, ''Görüşmede bildiğiniz gibi Güney Osetya'da meydana gelen olaylar sebebiyle de bir görüşme fırsatı bulduk'' dedi.

''İKİ ÜLKE DIŞİŞLERİ BAKANLARI BİRLİKTE ÇALIŞACAK''

Çalışma yemeğinde de tüm bu konuları geniş biçimde değerlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: ''Tabii bu çalışmamız neticesinde bir noktaya da ayrıca vardık. O da şudur: Şu anda öyle bir adım atıldı ki ziyaret neticesinde geleceğe yönelik bir çalışma zemini oluşsun istedik. O da Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu çerçevesinde bir çalışma yapalım istedik. Bu coğrafya esaslı olsun istedik. Bunun bir ekonomik işbirliğinin gelişmesine vesile olmasını istedik. Bu bölge barışına ve güvenlik işbirliğine yönelik bir zemin oluştursun istedik.''

Görüşeme sırasında bölgedeki herhangi bir sıkıntı anında kriz yönetimini bu oluşumun üstlenmesini ve çözümünü sağlamasını istediklerini belirten Erdoğan, ''Bunu daha da detaylandırmak mümkün. Bu çalışmayı da Dışişleri Bakanlarımız birlikte başlatıp, süratle geliştirecekler. Bu arada yine Karadeniz Ekonomik İşbirliğini (KEİB) devreye sokmamız mümkün olabilecek'' ifadelerini kullandı.

Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin şu anda çok iyi bir noktada olduğunu ve Rusya'nın Türkiye'nin birinci ortağı haline geldiğini söyleyen Erdoğan, ''Bunu daha da geliştirmenin kararlığını taraftarıyız. Samimi bir hava içinde toplantımızı tamamladık. Özellikle de Güney Osetya ile ilgili durumları kendilerinden dinledik. Yarın Gürcistan ziyaretimizde de bunu orada değerlendirme fırsatımız olacak'' dedi.

''BÖLGEDE BARIŞ GÖLGELENMESİN''

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Rusya'nın kabul ettiği 6 ilkeden oluşan deklarasyonu Gürcistan'a ilettiğini ve Tiflis'in de bunu kabul ettiğini hatırlatan Erdoğan, ''Bugün AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları arasında görüşmeler yapıldı. Bu çerçevede yarın sayın Şaakaşvili ile de bunları görüşeceğiz. Temenni ederiz ki bölge barışı gölgelenmesin'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, daha spesifik bir mesajın olup olmadığı yolundaki bir soruya, ''Bu çalışmalar neticesinde kendisinin de tabi havasını bir görmek isteriz. Yaklaşımını bir görmek isteriz. Yaklaşımını görmeden bir şey söylememiz doğru olmaz'' karşılığını verdi.

''BARIŞI TEHDİT EDECEK ADIMLAR ATILMAMASI''

Erdoğan bir soru üzerine de, Türkiye'nin bir barışa ve mevcut ateşkes zemininde ne gibi yardımı olabileceği çerçevesinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Rusya, Gürcistan ve ABD Dışişleri Bakanlarıyla görüşmelerde bulunduğunu belirterek, ''Bu görüşmeler neticesinde AB üyesi ülkelerin bölgede çalışmaları oldu. Bu çalışmalarla şu anda bir yere gelinmiş. Bundan sonraki süreçte barışı tehdit edecek adımlar atılmazsa, öyle tahmin ediyorum ki bu iş herhalde biter'' dedi.

ZİYARETTEN NOTLAR

Rusya Devlet Başkanlığı'na ait Meindorf Şatosu'nda yapılan görüşmede, Erdoğan önce Medvedev ile baş başa bir görüşme yaparken, görüşmede iki liderin sadece tercümanları bulundu.
Erdoğan ve Medvedev görüşmenin ardından çalışma yemeğine geçerken, Medvedev'in Devlet Başkanlığı görevine gelmesinde sonra Putin ile birlikte ilk kez yabancı bir konukla çalışma yemeğinde bir araya geldiği dikkat çekti.

Diplomatik kaynaklar, hem Medvedev ve Putin'in böylesine yoğun bir gündemde birlikte Erdoğan ile çalışma yemeğinde bir araya gelmesinde Türkiye ile ilişkilere verdiği önemin boyutunu gösterdiğini kaydettiler.
Çalışma yemeğinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da hazır bulundu.
Basın mensupları görüşmenin başında görüntü aldıktan sonra başka açıklama yapılmayacağı için dışarı çıkarılırken, Rusya'da yine pek görülmeyen bir uygulamayla Türk basın mensuplarının kalmasına izin verildi.

Medvedev, Rusya'nın pek fazla konuğuna yapmadığı bir diğer davranışı da Erdoğan'ın konut dışında makam araçlarının yanında yaptığı röportajın bitmesini sonuna kadar bekleyerek, röportajın bitmesinin ardından kendisini tekrar uğurlaması oldu.

Geceyi Moskova'da geçirecek olan Erdoğan ve beraberindeki heyet yarın TSİ 09.00'da Tiflis'e uçacak.