kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Lavrov: "Rusya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı"

Yeni Haber
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Osetya'ya yönelik askeri operasyonlarının, Gürcistan'ı ele geçirme ve hükümeti devirme girişimi olduğu iddialarını sert dille eleştirdi.

Lavrov, Financial Times gazetesinde yayınlanan yazısında, Rusya'nın askeri eyleminin, "kışkırtma olmaksızın vatandaşlarına yönelik saldırıya orantılı bir cevap" olduğunu belirtti.

Moskova'nın Gürcistan'ın hiçbir parçasını işgal ya da ilhak eğiliminde olmadığını ifade eden Lavrov, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını yineledi.

Lavrov, önümüzdeki birkaç gün içinde Gürcistan'ın askeri girişimlerde bulunmaktan kaçınması ve askerlerini bölgeden uzak tutması koşuluyla Rusya'nın, geçici olarak düşmanlıklara son verilmesi eylemini kalıcılaştırmak için gereken diplomatik adımları atmaya devam edeceğini söyledi.

Rus bakan, "dev doğu komşusunun saldırısına uğrayan, birkaç milyon vatandaşlı cesur Gürcistan cumhuriyeti" anlayışıyla çatışmanın "gerçek bir Davud ve Calut" yorumu olarak ele alınmasına tepki gösterdi.

Çatışmayı Rusya'nın çıkarmadığını kaydeden, bunun Rusya'nın tercihi olmadığının altını çizen Lavrov, "Bu çatışmanın kazananları yok" diye yazdı.

Geçen cuma çatışma patlak vermeden saatler önce Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi'nden Gürcistan ve Güney Osetya'nın güç kullanmaması için bir karar çıkarmaya çalıştığını belirten Lavrov, ancak bu girişimlerinin Batılı ülkelerce engellendiğini savundu.

Lavrov, ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin ve gelişmiş 8 ülke (G-8) grubunun bir üyesi olarak Rusya'nın, bölgede nihai ve barışçı bir çözümün teminine çalışacak bir dünya gücü olarak da sorumlulukları bulunduğunu belirtti.

AA