kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Moskova operasyonu durdurdu

Kafkasya'da savaşın 5'inci gününde Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Sarkozy ile 6 saatlik görüşmesinin ardından ateşkesin detaylarıyla ilgili anlaştı. Ancak Beyaz Saray "Barış sağlandığını söylemek için erken" dedi..
Uluslararası toplumun araya girmesiyle 5'inci gününe giren Kafkaslar'daki savaşa "ara verildi"... Gürcistan lideri Mikhail Saakaşvili, dün ateşkes taahhütnamesini imzaladı. Belgeyi Rusya'ya teslim edilmesi için Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'e vermesinin üzerinden saatler geçmeden Rusya ateşkes için olumlu yanıt verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Rusya yolunda olduğu sırada Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Gürcü topaklarındaki operasyonun durdurulduğunu söyledi.

'AMACIMIZA ULAŞTIK'
Medvedev, Sarkozy ile 6 saat süren görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, "Gürcistan'ı barışa yönlendirme" operasyonunu, amacına ulaştığı için sonlandırdıklarını belirtti. Medvedev, operasyonda "saldırgan tarafın cezalandırıldığını" ifade etti. Tarafların çatışma öncesi konumlarına dönme takvimi çıkarmasını isteyen Sarkozy, daha sonra Saakaşvili'yle görüşmek üzere Tiflis'e gitti. Sarkozy'nin Gürcü tarafına bu anlaşma planını sunması bekleniyor.

'SAAKAŞVİLİ ÇILGINCA HAREKET ETTİ'
Görüşme sonrası yaptığı açıklamada Medvedev, Saakaşvili'nin "çılgınca" hareket ettiğini ileri sürdü. Gürcü liderin, bölgede 2 gündür ateşkese uyulduğu yönündeki iddialarının "yalan" olduğunu öne süren Medvedev, "Gürcü askerleri, barış güçlerine ateş etmeyi sürdürdü" dedi. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin ise operasyona son verilmesi kararının bölgeden tamamen çekildikleri anlamına gelmediğini ve saldırılara cevap vereceklerini söyledi. Bu açıklamanın ardından Gürcistan, Rus uçaklarının Güney Osetya dışındaki 2 Gürcü köyünü bombaladığını açıkladı. Gori kentini bombalayan Rus uçakları nedeniyle 5 kişi öldü.

GÜRCİSTAN KODORİ'DEN ÇEKİLDİ
Abhazya'daki dün ayrılıkçı güçlerin Gürcülere karşı operasyon başlattığı duyuruldu. Akşam saatlerinde Gürcü hükümeti, birliklerinin Kodori Vadisi'nden çekildiğini açıkladı. Bu arada Gürcistan'ın, dün Rusya aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı'nda "etnik temizlik" suçlamasıyla dava açtığı bildirildi. Beyaz Saray ise gelişmeler ışığında bölgede tam bir ateşkes olmadığına inandıklarını kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya'nın operasyonlarını "gerçekten hemen durdurması" gerektiğini belirterek", tüm tarafları "ateşkese" çağırdı. Bu arada ABD'nin, Gürcistan'a, istikrarın korunması amacıyla, bir ekonomik yardım paketi hazırlamakta olduğu bildirildi.
Haberin fotoğrafları