kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Nick Faldo'nun adı.. Golfün tadı

"36 çukur olmaz mı" demiş, Recep Yazıcı, geniş araziyi gezdirip, gösterdiği Nick Faldo'ya..
"Olur" demiş, Faldo.. "Olur da, Nick Faldo olmaz.. O zaman başkasını bulursun."
Nick Faldo, dünya tarihinin en büyük golfçülerinden.. Şimdi dünyanın dört bir yanında golf alanları düzenleyen bir "Marka" tasarımcı..
Recep Yazıcı adı da spora yabancı değil.. Süleyman Seba'nın, yani Beşiktaş'ın parlak günlerinde Yönetim Kurulu'nun en etkin üyelerindendi..
Yazıcı, Cornelia Diamond'u planlarken, yılın üç ayında güneş ve kum satmayı değil, 12 ay çalışan bir dünya merkezi kurmayı düşünmüş..
Bunun yolu, yan tesis ve etkinliklerden geliyor..
Anlattığım mükemmel spa, bunların başındaydı.
Nick Faldo imzalı 27 çukurlu golf alanını gezdim.. Enfes.. Golf, Türk turizminin en önemli, en etkin silahlarından biri olacak..
Neden?..
Golf sezonu, güneş sezonu bittikten, ortalıktan el ayak büyük ölçüde çekildikten sonra başlıyor.. Eylülde yani.. Bir defa sezon uzuyor. İkincisi.. Bu turist "Her şey dahil"in ucuzcusu değil.. En zengin sınıfın adamı.. Para harcamaktan çekinmiyor.. Ailesiyle seyahat ediyor.. Onlar da harcıyorlar..
Bu ne demek?..
Golfçünün geldiği yörede, de luxe tesisler demek.. Sadece tatil köyü, ya da otel değil.. Restoranlar, gece kulüpleri.. Golfün geldiği yerde, çevrenin refah seviyesi yükseliyor.. Yepyeni iş alanları açılıyor ve buralarda çalışanlar iyi paralar kazanıyorlar.
Cornelia Diamond Nick Faldo Golf sahası, 2008'de Avrupa'nın 14'üncü en iyi sahası seçildi. Newsweek dergisi, dünyanın en iyi 50 sahası arasında gösterdi.
Cornelia'da bir de golf akademisi var. David Leadberger Golf Academy, bu sporu öğrenmek isteyenlere hizmet veriyor.
Antalya'nın bir dünya golf turizmi merkezi olması, hem yörenin, hem ülkenin en büyük şansı olacak.
Cornelia Diamond'un ikinci önemli spor tesisi, futbol sahası.. Harika bir çim ve birinci sınıf soyunma odaları.. Rus milli takımı Avrupa Şampiyonası öncesi burada kampa girmiş.. Antalya'ya her yıl 2 bine yakın takım, yaz ve kış kampları için geliyor. Cornelia, klas tesisi ile en üst düzey takımları kabul ediyor sadece.. Pahalı olanları yani..
2 sert, bir çim yapay ve 7 toprak sahadan oluşan tenis tesisleri, tatil köyünün spora verdiği ağırlığın bir başka gösterisi..
Çocuklar da düşünülmüş.. Atlantis Çocuk Dünyası her yaş çocuklar için bir spor ve eğlence merkezi. 4 bin metrekare içinde bir minik Disneyland var sanki.. Tabii su sporları ve eğlenceleri ağırlığıyla..
2 bin kişilik toplantılar yapabilecek kongre merkezi en gelişmiş tekniklerle, özellikle ölü denen sezonu diriltecek güçte.. Cornelia Diamond, çağdaş turizm anlayışının önemli ve kutlanacak merkezlerinden biri..
Antalya yöresinde, bu tür, 12 ay hizmet verecek tarzda düşünülen otel ve tatil köyleri hızla yayılıyor. Bu Türkiye'nin turizmde yeni ve gerçekçi açılımı demek olacak..
Ne var ki, ülkemin hâlâ bir turizm politikası yok.. Bu ülkeyi yönetenler, hâlâ turizmin nasıl bir potansiyel olduğunun farkında değil.. Hâlâ sektörün adeta önünü kesmek ister gibiler sanki..
Turizmci, devlete nerdeyse "Gölge etme başka ihsan istemem" diyecek halde..
Ülkeye para, ülkeye refah, ülkeye yeni ve üst düzey gelirli iş alanları sağlayabilecek, gerek toplumsal, gerek bireysel pek çok ekonomik sorunu çözecek, altın yumurtlayan tavuk ülkenin güneyinde boydan boya uzanıyor. Devletim farkında değil!.