kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saakaşvili: "Rusya Tiflis'i kuşatmaya çalışıyor"

Yeni Haber
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Tiflis'e yönelen "Rus birliklerinin başkenti kuşatmaya çalıştığını" söyledi.

Saakaşvili, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Ruslar başkent yönünde toprak kazanıyorlar. Bir yuvarlak oluşturuyorlar. Kanımızın son damlasına kadar başkentimizi koruyacağız. Ruslara hiçbir zaman teslim olmayacağız" diye konuştu.

Mihail Saakaşvili, ayrıca Rusya'nın Güney Osetya'ya askeri müdahalesinden sonra ABD'yi başta "hoşgörülü" açıklamalar yapmakla suçladı. Saakaşvili, "Samimi konuşmak gerekirse, Washington'ın ilk baştaki bazı açıklamaları Ruslar tarafından yeşil ışık şeklinde algılandı, çünkü çok hoşgörülüydü. Ruslar hoşgörü dilinden anlamazlar" dedi.

Gürcistan Devlet Başkanı, CNN'den önce basın mensuplarına telefonla yaptığı bir başka açıklamada da, Rus tanklarının Güney Osetya sınırındaki Gori kenti sakinleri üzerine ateş açtığını ve binaları imha ettiğini söyledi.

Saakaşvili, Rus askerlerinin kenti yağmaladığını da ileri sürdü.

SAAKAŞVİLİ, RUSLARI ATEŞKESE UYMAMAKLA SUÇLADI

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'yı ateşkesi ihlal etmekle suçlayarak, Rus güçlerinin Gürcistan'daki faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Saakaşvili, "Rus işgal güçleri ateşkese rağmen Gürcistan'daki hareketlerini sürdürüyorlar. Rus tankları hareket halinde, Rus askerleri son derece saldırgan, halkıma yönelik etnik temizliği tamamlamak üzereler" diye konuştu.

Gürcistan Güvenlik Sekreteri Aleksandır Lomaya, 50 Rus tankının, Güney Osetya'ya sınır kenti Gori'ye girdiğini bildirmiş, Gürcistan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Gori kentinin Rusların denetimine geçmesi üzerine başkent Tiflis'ten Gori'ye giden karayolunun güvenlik tedbirleri çerçevesinde kapatıldığını açıklamıştı.

Gori bölgesindeki basın mensupları da Rus tank ve zırhlı araçlarının Gori kentinin banliyölerinde devriye gezdiklerini ve Güney Osetya sınırından duman bulutunun gökyüzüne yükseldiğini bildirdiler.

KACZYNSKİ'DEN BARIŞ PLANINA ELEŞTİRİ

Öte yandan, Gürcistan'a Rusya karşısında destek vermek için Ukrayna ve Baltık ülkelerinin devlet başkanlarıyla Tiflis'e gelen Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Rusya ve Gürcistan arasındaki barış planını eleştirdi.

Kaczynski basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün barış planına dahil edilmesi gerektiğini belirterek, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden bir kelime bile bahsetmeyen operasyonların askıya alınması koşullarından söz ediliyor. Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne vurgu barış planında yer almalı" diye konuştu.

BM, GÜRCÜLERE YARDIM GÖNDERECEK

Bu arada, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Gürcistan'da çatışmalar nedeniyle yerinden olan en az 30 bin kişiye insani yardım sağlanacağını bildirdi.

Çatışmalardan kaçan 3 bin 500 kişi resmen kaydını yaptırırken, BM'nin yerlerinden olan Gürcülere dağıtacağı yardım malzemeleri arasında battaniye, bidon, mutfak malzemesi ve çadır bulunuyor.

BMMYK dün yaptığı açıklamada, Rus ve Gürcü hükümetlerinin verdiği rakamlara göre, Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmalar nedeniyle en az 100 bin kişinin mülteci durumuna düştüğünü bildirmişti.

AA