kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bush: "Rusya sözünü tutmalı"

AA
Yeni Haber
ABD Başkanı George W. Bush, ''Rusya'nın sözünü tutması ve Gürcistan'daki krizi bitirmesi gerektiğini'' söyledi.

Kafkasya'da çatışmaların başladığı günden bu yana ikinci kez Beyaz Saray'ın bahçesi Rose Garden'da gazetecilerden soru almadan Rusya'ya mesajlar veren Bush'un bu kez yanında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates de yer aldı.

Bush, Condoleezza Rice'ın önce AB dönem başkanı Fransa'ya giderek Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Kafkasya'daki çatışmayı ele alacağını, daha sonra Rice'ın Tiflis'e giderek, Gürcistan'ın seçimle iş başına gelmiş hükümetine ABD'nin desteğini ileteceğini bildirdi.

ABD'nin diplomatik baskıyı artıracağına işaret eden açıklamalarında Bush, Gates'in de Gürcistan'a insani yardım gönderilmesi çalışmalarına başlayacağını söyledi. Bush, ABD'nin bir askeri kargo uçağını insani yardım amacıyla bölgeye gönderdiğini ve aynı zamanda tıbbi yardımın da yolda olduğunu belirtti.

Bush, Rusya'nın, bütün insani yardımların bölgeye ulaşmasını kabul etmesini beklediklerini kaydetti.
ABD'nin bu krizi bitirmek üzere, AB dönem başkanı sıfatıyla Fransa'nın gösterdiği gayretleri kuvvetle desteklediğini belirten Bush, ''ABD, Gürcistan'ın seçilmiş hükümetinin yanında ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz'' dedi. Rusya'nın, Gürcistan'da hükümet değişikliği amacı taşımadığını söylediğini belirten Bush, Rusya'nın bu sözüne ''uygun davranmasını'' istedi.

Bölgesel bir ateşkesin kabul edilmesine rağmen Rusya'nın bu anlaşmayla tutarsız davranışlar sergilediğine dair haberler geldiğini belirten Bush, masum sivillerin hayatından endişe edildiğini kaydetti. Bush, ''Rusya'nın bütün askeri operasyonlarını durdurmasını ve askerlerini çekmesini bekliyoruz'' dedi.

Rusya'nın tutumunun dünyada ciddi sorulara yol açtığını ifade eden Bush, bu zamana kadar ABD'nin, Rusya'nın dünyaya entegrasyonunu desteklediğini ve şimdi Rusya'nın davranışlarıyla bunu riske soktuğunu söyledi. Bush, ''ABD ve AB ile ilişkilerini onarmak için Rusya'nın sözünü tutması ve bu krizi bitirecek şekilde davranması gerekiyor'' dedi.

Washington'da sabah saatlerinde ilk önce, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bir basın toplantısı düzenleyeceği duyurulmuştu. Ancak kısa süre önce bu toplantının iptal edildiği bildirildi ve Rice yerine Bush'un konuşacağı gazetecilere duyuruldu.

Diplomatik baskıyı artırdığını göstermek isteyen ABD'nin, Rusya'ya mesajını daha kuvvetli iletebilmek için Beyaz Saray'dan açıklama yapmayı uygun gördüğü belirtiliyor. Bush'un konuşmasında, diplomatik çabalarda ABD'nin, AB'nin dönem başkanı sıfatıyla Fransa'nın girişimlerini kuvvetle desteklediğini vurgulaması dikkati çekti.