kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mumcu cinayetinde sahte MİT belgesi

Yeni Haber
Ergenekon iddianamesinin eklerinde yer alan MİT raporunda, Veli Küçük ve Doğu Perinçek'in evlerinde yapılan aramada ve Tuncay Güney'den elde edilen dökümanlarda Uğur Mumcu cinayetinde hedef saptırmak için hazırlanan iki adet sahte MİT belgesinin bulunduğu belirtildi. Sönmez Köksal imzası kullanılarak hazırlanan sahte belgelerde; Mumcu cinayetinde İran istihbarat örgütü SAVAMA'nın bazı kollarının kullanıldığı bilgisi yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 23 Haziran 2008 tarihinde gönderilen MİT raporu, Ergenekon iddianamesinin ek klasörlerinde yer aldı. Raporun dikkat çeken bölümlerinden biri de, Uğur Mumcu cinayetinin failleri hakkında hazırlanan sahte MİT belgeleri. Sahte belgelerden birincisinin Veli Küçük'ün evinde yapılan aramada ve Tuncay Güney'den elde edilen dökümanlar arasında bulunduğu belirtildi. Sönmez Köksal imzası kullanılarak 02 Şubat 2003 tarihinde hazırlanan sahte belgeyle ilgili, "Bahse konu yazıda, MİT başlıklı kağıda MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal imzasıyla sahte tarih ve sayı kullanılarak 'CIA denetiminde İsrail'de eğitim gören bir timin MİT'in haber kaynaklarından Uğur Mumcu ve Mehmet Ali Birand'ı öldürme göreviyle Türkiye'ye girdiği' ifade edilmektedir. Yazı ile ilgili yapılan incelemede; İran'da yayınlanan muhafazakar eğilimli Cumhur-i İslami Gazetesi'nin 02 Mayıs 2000 tarihli nüshasında Uğur Mumcu cinayetinin faillerinin bulunmasına ilişkin operasyon çerçevesinde Türk basınında İran aleyhine çıkan yazılara atfen 'Türkiye ve İsrail istihbarat örgütlerinin İran aleyhine faaliyet yaptıklarını kanıtlayan belge' başlığı altında MİT kaynaklı olduğu iddia edilen resmi görünüm verilen bir yazı yayınlandığı belirlenmiştir. Bu belgede geçen imzanın doğru olduğu, ancak başka bir belgeden alınarak bu yazının altına monte edildiği belirlenmiştir. MİT antetli kağıdın başka yerlerden fotokopi yoluyla temin edilmesi mümkün görünmektedir. Bahse konu belgedeki makama hitap tarzı ve müsteşarlığımızın kullandığı sistemle bir ilgisinin bulunmadığı tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in evinde yapılan aramada ve Tuncay Güney'den elde edilen dökümanlar arasında bulunduğu belirtilen ikinci sahte MİT belgesinde ise; yine Sönmez Köksal imzasının kullanıldığı, Uğur Mumucu cinayetinde İran istihbarat örgütü SAVAMA'nın bazı kollarının kullanıldığı bilgisi yer alıyor. İkinci belgeyle ilgili ilgili şu görüşlere yer veriliyor; "Yapılan incelemede; aynı dökümanın 10 Aralık 1996 tarihinde Aydınlık Dergisi Ankara Temsilcisi Hikmet Çiçek tarafından teşkilatımıza gönderilen faks metninin ilişiğinde de yer aldığı, Hikmet Çiçek'in faks metninde, 'Uğur Mumcu suikastına ilişkin yapmakta olduğum araştırma sırasında altında imzanız olan bir belge ile karşılaştım. Belgenin doğruluğunu araştırmak ve konuya ilişkin görüşlerinizi almak istiyorum.' ifadelerine yer verildiği tespit edilmiştir."









Raporun sonuç bölümünde, "Uğur Mumcu suikastıyla ilgili hazırlanan iki adet sahte belgenin MİT tarafından yazıldığı izleniminin verilmeye çalışıldığı, dezenformasyon çalışmasının Uğur Mumcu suikastının gerçekleştirildiği tarih itibariyle faillerin tespitine ilişkin hedef saptırmak amacıyla ortaya çıkarıldığı izlenimi edinilmiştir." denildi.

CİHAN