kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Kafkasya kanıyor

Bodrum Havaalanı'nda Makedonya Cumhurbaşkanı ile karşılaştım. Biraz sohbet ettik. Ona, Güney Osetya'daki gelişmeleri sordum. Kosova'nın Osetlere örnek teşkil ettiğini söyledi. Kosova'da Arnavutlar çoğunluktaydı; bu yüzden Batı, Kosova'nın Sırbistan'dan kopmasına destek verdi. Güney Osetya'da, benzer bir durum var. Rusya vatandaşları nüfusun ekseriyetini oluşturuyor.
Anlaşılıyor ki, Kafkasya'da da, Balkanlarınkine benzer bir gelişme ortaya çıkabilir. Güney Osetya ve Abhazya, bağımsızlık ilân ederler mi, ederlerse, Rusya'nın bir parçası haline mi gelirler, orası başka mesele.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin yanlış hesabı, Güney Osetya'dan döndü. Saakaşvili, Rusya'nın müdahale etmeyeceğini, buna mukabil, Batı'nın ve özellikle ABD'nin kendisine sahip çıkacağını sanıyordu; olmadı. Şimdi, vizyon eksikliğinin bedelini herhalde koltuğunu kaybederek ödeyecek.
Allah hiçbir ülkeyi Gürcistan durumuna düşürmesin... Hem hesabını doğru yapmayıp saldıracaksın; hem de iki günde yelkenleri suya indireceksin.
Eğer 22 Temmuz seçimlerinden önce, Tayyip Erdoğan, Genelkurmay'ın ve muhalefet partilerinin önerdiği gibi, ABD ile uzlaşmaya varmadan Kuzey Irak'a girseydi, bizim başımıza da benzer olaylar gelebilirdi. Diplomaside tehdidin arkasına askeri gücünü koyacaksın ama, aynı zamanda karşına çıkabilecek gücü ve uluslararası dengeleri de iyi hesap edeceksin. Türkiye, Kuzey Irak'a ABD ile anlaşarak girdi ve operasyonu başarıyla tamamladı. Saakaşvili ise, gençliğinin, ihtirasının ve tecrübesizliğinin kurbanı oldu.