kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

İlkyardım mı yapılmalı 112 mi beklenmeli?

Son dönemde televizyonda görüyorum. Kazazedeler bir kenarda, ambulans gelene kadar bekletiliyor, bu doğru mu? Aydın N./Uşak

Son günlerde yaşadığımız ve çok sayıda kişinin yaralanması ve ölümüyle sonuçlanan kaza veya terör eylemlemlerine yapılan müdahaleleri televizyonlarda izlediğimizde kahroluyorum. Kazazedeleri kurtarmak isteyenler o kadar bilinçsiz ki, ölüme veya sakatlığa yol açabilecek şekilde müdahale ediyorlar.

BİRAZ DİKKAT!
Bizim kültürümüzde, başı darda kalanın imdadına koşmak; sadece polisin, itfaiyecinin işi kabul edilmez. Yakın çevrede bulunan ve olaydan haberdar olan vatandaşlarımız hemen kazazedelerin yardımına koşarlar. Bu güzel davranış, bazen hiç istenmeden ciddi zararlar doğurabilir. Çünkü, çoğu zaman yaralıyı öldürecek veya onu ömür boyu sakat halde bırakacak darbeyi, onu kurtarmak isteyen kişiler vurabiliyor. 112'Yİ ARAYIN Durumu kritik olan acil hastaların, öncelikle bulundukları yerde ilk yardımla hayata döndürülmeleri ve sağlık durumlarının, nakil için elverişli (stabil) hale geldikten sonra uygun bir sağlık kurumuna nakilleri gerekmektedir. Gecikmeden müdahale gerektiren bir durum varsa, orada bulunanlar, aralarından ilk ve acil müdahale konusunda en bilgili olan kişinin önderliğinde kazazedeye müdahalede bulunmalıdırlar. Hemen müdahale gerektiren açık bir kanama, solunum veya dolaşım durması gibi ciddi yaşamsal bir risk ve yaralının durumunu hızla kötüleştiren ağır hayati tehlike söz konusu değilse; 112 acil yardımı aramak, ambulans istemek, deneyimli ekibin olay yerine gelmesini ve yaralıya müdahale etmesini beklemek, çok daha uygun olabilir. İlk yardımın, bu konuda eğitimli ve deneyimli ekip tarafından yapılması hayat kurtarıcıdır.

ÖNCE DERS ALIN
Aslında herkesin ilk ve acil yardımı yapabilecek eğitim ve beceriye sahip olması gerekir. Okullarımızda, sürücü belgesi almak üzere gittiğimiz kurslarda, askerlikte, halk eğitim kurslarında, televizyonlarda, her fırsatta ilk ve acil yardım bilgilerini tekrarlamakta büyük yarar var. Özellikle bu kadar yardımsever ve güzel insani duygular taşıyan bir toplumun fertlerine... Bu eğitim hayat kurtarabilir.