kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Balık yemek inme riskini yüzde 26 önlüyor

Dr. Ece Hattat
12.08.2008
55 yaşındayım annem de babam da inme geçirerek hayatlarını kaybettiler. İnme riskine karşın nasıl önlemler alabilirim. Mehmet Ş./Urfa 4..
US National Stroke Association geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile inmelerin yüzde 80 oranında önlenebildiğini açıkladı. İşte inmeden korunmak isteyenler için öneriler:

* Rapora göre yüksek tansiyon inme riskini artıran en önemli faktörlerden biri. Bu nedenle tansiyonunuzu düzenli aralıklarla kontrol ettirmeniz gerekiyor. Yüksek tansiyon probleminiz varsa hemen bir doktora başvurun.

* Sağlıklı kolesterol ve homosistein seviyeleri de çok önemli. Bir yükseklik tespit edildiğinde doktorunuzun önereceği tedavilerden yararlanın.

* Bir diğer risk faktörü kan şekeri. Yüksek kan şekeri veya şeker hastalığınız varsa kan şekerinizi kontrol altında tutacak bir tedavi planı uygulayarak, inme riskini azaltabilirsiniz.

* 65 yaşın üzerinde 3.660 kişide yapılan ve Nörology dergisinde yeni yayımlanan bir çalışma, Omega- 3'ten zengin balıkları haftada en az 3 kere yiyen kişilerde inme riskinin yüzde 26 azaldığını gösterdi. Bu nedenle inmeden korunmak için sağlıklı bir kilo aralığında kalmanız, antioksidan kapasitesi yüksek sebze-meyvelerden zengin, bol bol lif ve Omega-3 içeren bir beslenme planı yapmanız öneriliyor. Aşırı tuz, şeker, doymuş ve trans yağ tüketiminden kaçının.

* Sigara içmemeniz, alkol tüketiminizi azaltıp mümkünse bırakmanız gerektiğini de hatırlatalım.

* Her gün düzenli olarak en az 30 dakika hafif bir egzersiz yapmanız da sizi inmeden korur. En kolay egzersiz olarak yürüyüşü tercih edebilirsiniz.

* Stresinizi yönetmeniz, gevşeme egzersizlerinden yararlanmanız ve uykunuza özen göstermeniz de yararlı önlemler.

* Ailesinde ve sağlık geçmişinde inme öyküsü olanların, kalp-damar problemi bulunanların bu önerileri daha dikkatle uygulamaları gerekiyor.

* Bu önlemlere rağmen kollar, bacaklar veya yüzde, özellikle tek taraflı olarak ortaya çıkan his kaybı ya da güçsüzlük, gözde ani bulanıklık, yürüme zorluğu, baş dönmesi, denge kaybı, kafa karışıklığı veya konuşma güçlüğü ile sebebi bilinmeyen ve ani oluşan baş ağrıları yaşıyorsanız; inme ihtimaline karşı hemen doktorunuza başvurun.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@ sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.