kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çatlaklara engel olunabilir mi?

Yeni Haber
Vücutta oluşan çatlakların cildin aşırı gerilmesi sonucu derideki elastik dokunun kırılması ile oluştuğunu ifade eden Deri Hastalıkları Uzmanı Yusuf Özmen, buna sık kilo alıp vermenin neden olduğunu söyledi. Her 3 kadından birinde görülen bu rahatsızlığın çeşitli etkenlerle cildin sağlığını kaybetmesi ve cilt dokusunun zayıf düşmesiyle ortaya çıktığını kaydetti.

Başlangıçta kırmızı ile mor arası bir renkte olan büyüklü, küçüklü çiziklerin zamanla deri renginden açık bir renge dönüştüğünü aktaran Özmen, şöyle konuştu: "En çok, karın, kalça, baldırlar ve göğüslerde görülen çatlakların oluşumuna önemli kilo değişimleri, hamilelik, obezite, hızlı büyüme, sık ağırlık kaldırma, kortizonlu ilaç kullanımı gibi durumlar neden oluyor. Cilt yapımız çatlakların oluşma olasılığında çok etkili, kimi ciltler diğerlerine göre daha dayanıksız olabiliyor. Örneğin, çok açık renkli ciltler çatlak oluşumuna daha yatkın."

Özmen çatlakların oluşum nedenlerini şöyle açıkladı: "Cilt, üst üste sıralanmış 3 katmandan oluşmakta; epidermis, derm ve hipoderm. Derm, gerçek bir yorganı andırıyor. İçerdiği lifler sayesinde, cildin temel çatısını oluşturuyor. Demet şeklindeki kolajen lifleri, cildin dayanıklılığını, diriliğini ve yapısal bütünlüğünü sağlıyor. Daha ince olan elastin lifleri, kolajen lifleriyle birlikte gerçek bir ağ oluşturuyor ve cildin elastikiyetinde önemli bir rol oynuyor. Eğer kolajen ağları düzensizleşir ve elastik lifler koparsa, cildi sıkılaştıran tüm yapı yıkılıyor ve cilt, yaraya benzer çizgili bir hal alıyor, çatlaklar oluşuyor."

ÇATLAKLARA ENGEL OLUNABİLİR Mİ?


Çatlaklara engel olabilmek için karın, göğüs ve bacakları esnemeye alıştırmak gerekli olduğuna değinen Özmen, çeşitli losyon ve yağların cildin esnemesine yardımcı olabildiğine ve bölgelere masaj yapılması ile dolaşımının hızlandıracağı ve böylece çatlaklara karşı koruyucu olabileceğini vurguladı.

Özmen, cildin hafifçe kızarıncaya kadar minik uyarıcı çimdiklerle yoğrulmasının da alınacak tedbirlerden birisi olduğunu kaydederek; "Buna ek olarak masaj, soğuk-sıcak su ile şok duş, düzenli egzersiz cilt ve kasların oksijenle beslenmesi, hücrelerin güçlenmesi açısından önemli. Güçlü hücreler çatlamazlar. Ayrıca dengeli beslenmek ve bol su içmek de cildin sağlıklı bir yapıya sahip olmasında ve kendini korumasında önemli bir faktör" diye konuştu.

CİHAN