kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Diyarbakır'a var Aydın'a yok!

Tahir KUM
SABAH,kulüplere FIFA ve CAS yolunu açacak skandal kararın belgelerini ele geçirdi. Federasyon ve FIFA'nın aynı konuda verdiği 2 farklı karar ligleri tehlikeye soktu. Diyarbakır'ın kesinleşen puan silme cezasını, cezaya neden olan parayı ödemesi dolayısıyla kaldıran FIFA, iki hafta önce aynı gerekçe ile puanı silinen Aydınspor'un talebini ise reddetti. Diyarbakır ile Federasyon ve Şenes Erzik ilgilendi, Aydın'ı ise sahiplenen kimse çıkmadı!..

Türk futbolundaki ihtilaf dosyalarının yoğunluğu sonunda FIFA'yı da Futbol Federasyonu'nu da şaşırttı. Federasyon ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'in gayretleriyle kendi talimatlarını da çiğneyerek Diyarbakırspor'un altı puan silme cezasını kaldıran FIFA'nın, birkaç gün önce üç puanı silinen Aydınspor'un talebini reddederek haksız rekabete yol açması, ilgili kulüplere FIFA ve CAS yolunu açarak ligleri tehlikeye soktu. Skandal, FIFA Disiplin Komitesi'nin 28 Nisan 2008 günü yaptığı toplantı ile start aldı. Aynı toplantıda her iki kulübün de dosyasını görüşen komite, futbolcu Kemal Akar'ın yetiştirme tazminatıyla ilgili Türkiyemspor'a olan 17 bin 500 euro borcundan dolayı hem Aydınspor'a, hem de eski futbolcusu Miroslav Mikiç'e olan 189 bin euroluk borcundan dolayı da Diyarbakırspor'a ödemelerini yapmaları konusunda 30 günlük ek süre verdi.

PUANLARI SİLME KARARI
Komite, bu süre içinde ödeme yapılmaz ve alacaklı taraflar puan silme talebinde bulunurlarsa, borçların miktarına göre Aydınspor'dan 3, Diyarbakırspor'dan da 6 puanın silineceğini karara bağladı. Her iki kulübümüzle ilgili FIFA Disiplin Kurulu Sekreter Yardımcısı Volker Hesse imzalı gerekçeli kararlar aynı gün Futbol Federasyonu'na ve kulüplere bildirildi. Kararın 4. sayfasındaki 4. maddesinde, ilgili kulüpler "Alacaklı taraf puan tenzili talebinde bulunduğunda, borçların ödenmesi puan tenzilini ortadan kaldırmaz. Bu nedenle puanlar her şekilde mecburi olarak tenzil edilecektir" diyerek uyarıldı. FIFA buna gerekçe olarak da, 891 nolu sirkülerinde yer alan "Puan tenzili kararları nihai ve bağlayıcıdır, borçların ödenmesiyle tekrar değerlendirilemez. Borçlar her halükarda alacaklı tarafa ödenmek zorundadır. Borçların ödenmesi, puan silme cezasını ortadan kaldırmaz" hükmünü gösterdi.

30 GÜNDE PARAYI ÖDEYİN
Hem Aydınspor'un hem de Diyarbakırspor'un bu 30 günlük sürede borçlarını ödememesi üzerine bu kez FIFA Disiplin Komitesi her iki kulüp hakkında da puan tenzili kararı alarak uygulaması konusunda Türkiye Futbol Federasyonu'na bildirdi. Yani Aydınspor yeni sezona -3 puanla başlayacak. Buraya kadar bir sorun yoktu. Federasyonun FIFA'nın 18 haziran 2008 günü aldığı ve kendisinin de 1 Temmuz 2008 günü yürürlülüğe soktuğu bu kararı 3 Temmuz 2008 günü Aydınspor'a bildirmesi ise dikkat çekti. FIFA, puan silinmesinin borcu ortadan kaldırmadığına tekrar dikkat çekerek, 7 Temmuz 2008 günü federasyona gönderdiği yazıda Aydınspor'un 21 Temmuz 2008'e kadar Türkiyemspor'a olan 17 bin 500 Euroluk bu borcunu ödemediği takdirde bu kez bir alt kümeye düşürülmesini talep etti. Ancak, Aydınspor bu süre içinde borcunu ödeyerek bir alt kümeye düşmekten kurtuldu. Bunun üzerine Aydınspor kulübü, 23 Temmuz 2008 günü hem Tahkim Kurulu'ndan bu kararın bozulmasını, hem de Türkiye Futbol Federasyonu'ndan borcun ödenmesinden dolayı lige eksi üç puanla başlatılma kararının yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulundu. Tahkim Kurulu'nun reddettiği bu başvuruyla ilgili FIFA da 30 Temmuz 2008 günü gönderdiği cevapla 'ret' cevabı verdi.

PUANI YİNE DE SİLECEĞİZ
FIFA Disiplin Kurulu Sekreter Yardımcısı Volker Hesse imzalı
Aydınspor'a gönderilen yazıda, "Alacaklı taraf puanların tenzil edilmesi talebini yaptığında, puanların zorunlu olarak tenzil edilmesi gerektiği tarafınıza 28 Nisan 2008 tarihli kararda bildirilmişti. Bu koşullar bu konuda yerine geldiği için puan tenzili zorunlu hale gelmiştir. Ekte gönderdiğimiz 891 nolu sirkülerimizde de belirtildiği üzere puan silme cezası nihai ve bağlayıcıdır, borcunuzu ödemeniz puan silme cezasını kaldırmaz" dendi. Ama ne var ki, fazla değil birkaç gün sonra yine borcunu ödemesi gerekçesiyle Türkiye Futbol Federasyonu'ndan puan silme cezasının kaldırılmasını talep eden Diyarbakırspor'un bu talebi ise uygun ve yerinde bulunarak yeşil-kırmızılı ekibe verilen altı puan silme cezası kaldırılması kafaları karıştırdı.

2 FARKLI KARAR ŞAŞIRTTI
Birkaç gün arayla ve aynı gerekçelerden dolayı çıkan iki farklı kararın altında yine aynı isim FIFA Disiplin Komitesi Sekreter Vekili Volker Hesse'nin olması ise skandalın boyutunu iyice arttırdı.
30 Temmuz 2008'de Aydınspor'un puan silme cezasının kaldırılması talebine "Borcun ödenmesi Aydınspor'a verilen puan silme cezasını ortadan kaldırmaz" hükmüyle "ret" cevabı veren Volker Hesse, 5 Ağustos 2008'de ise bu kez Diyarbakırspor'un aynı talebine ise "Borcun ödenmesiyle Diyarbakırspor'a verilen puan silme cezası ortadan kaldırılmıştır" diyerek "uygun" buldu.

AYDIN KADERİNE TERK EDİLDİ
Hem Türkiye Futbol Federasyonu'nun hem de FIFA'nın aynı gerekçeli iki dosya konusunda iki farklı karar vermesi akıllara, "Aydınspor senin ne işin var Ege'de?" sorusunu getirdi. Özetle aynı cezayı alan aynı şekilde cezayı ödeyen Diyarbakır'ın puanı silinmedi ama Aydınspor lige -3 puanla başlayacak. FIFA, Diyarbakır'ın cezasını kaldırırken, Aydın'a ise farklı bir statü uyguladı. Çünkü Türk Futbol Federasyonu ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Diyarbakır için lobi yaptı. Fakat diğer bir Türk ekibi Aydın ise kaderiyle baş başa kaldı.
Haberin fotoğrafları