kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Aracı kurumlar kepenk indiriyor!

Felaket tellallığı yapmak istemiyoruz. Ama ortada ciddi bir sorun var. Türk sermaye piyasasının temel aktörleri olan yerli ve yabancı aracı kurumlar, mali durumlarının daha fazla bozulmaması için faaliyetlerini askıya alıyor. Para kazanamadıkları için kepenk indiriyor.
Dün itibariyle kapanan aracı kurum sayısı 11'e yükseldi. 11 aracı kurum arasında 5 aracı kurum kendi isteği ile faaliyetini durdurdu. Sayısı 104 olan banka dışı aracı kurumların toplam aylık geliri 40 milyon YTL'yi geçmiyor. Bu para belli büyüklükteki aracı kurumlarda yoğunlaşıyor. Çoğu kurum iş yapmıyor, sinek avlıyor.
Diyeceksiniz ki; "Türk Sermaye Piyasası'nın temel sorunu ne?"
Basit bir ifadeyle siyasetçinin sermaye piyasasıyla ilgili stratejik planı yok. Oysa dünyada tüm finansal sistemler, "Para ve sermaye piyasası" dediğimiz iki temel üzerine oturuyor. Türkiye'de ise denge şaşmış. Sistem, para piyasası üzerine kurulu. Bankacılık kesimi dediğimiz para piyasası aktörleri, kısa vadeli ticari plasmanların oynaklığına bayılıyor. Kimse faizi, sistemin dışına itme cesaretini gösteremiyor. Sermaye piyasası öteleniyor.
Kimin umurunda...