kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Begüm Özbek, Şarköy Barınağı'ndaki kimsesiz hayvanlarla çok ilgilendi.

Hayvanların oy hakkı yok ama 'hayvan korumacıları'nın var

NESLİHAN TUNÇ
09.08.2008
Yıllardır Amerika'da yaşayan eski manken Begüm Özbek, hayvan hakları için yoğun çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz günlerde kısa süreliğine Türkiye'ye gelen Özbek, Şarköy Barınağı'ndaydı..
Tekirdağ Şarköy'deki hayvan barınağında bir buçuk yıl öncesine kadar hayvanlar açlık, susuzluk ve hastalıklarla boğuşuyordu. Çünkü burada bir hayvansever tek başına mücadele veriyor ama hiçbir şeye yetişemiyordu. Ta ki, bir sivil toplum hareketi olan YHS (www.yasamhakkinasaygi.com) buraya el atana kadar. Ekip üyelerinden Nida Çelebi'nin bire bir ilgilendiği barınak, sonunda sağlıklı koşullara kavuşmak üzere. Belediye gönüllü işbirliğinin güzel örneklerinden biri burada yaşanıyor. Yaklaşık bir buçuk senedir YHS ile Şarköy Belediyesi sahipsiz hayvanların bakım ve rehabilitasyonu için uyumlu bir şekilde çalışıyor. Bu olumlu gelişmelerden mutlu olan YHS ekibinin Amerika'da yaşayan üyesi, eski mankenlerden Begüm Özbek, kısa süreliğine geldiği Türkiye'de öncelikle Şarköy barınağını ziyaret etti. Şarköy Belediyesi sahipsiz sokak hayvanları için yeni barınak yapımının startını verdi. Eylül ayında bitecek olan yeni barınakta sahipsiz hayvanların refahı için gerekli bütün düzenlemeler yapılıyor. Veteriner odası, ameliyathane, mama deposu, ilaç deposu ve mutfaktan oluşan idari bina; orta, büyük, yavruluktan çıkmış, yavrulu anneler, agresifler için ayrı ayrı yapılan kapalı ve açık gezinti alanları olacak bölmeler ve karantina için üç ayrı geniş bölümü olacak yeni barınakta annesiz yavrular için özel bölüm de bulunacak. Mevcut barınağı ziyaret eden ve YHS adına ilaç ve mama götüren Begüm Özbek hasta yavrularla tek tek ilgilendi. Şarköy Belediyesi'nin diğer belediyelere örnek olmasını dileyen Özbek şunları söylüyor: "Şarköy'de sahipsiz hayvan sorunu iki sene önce çok farklı bir noktadaydı. Ancak belediyenin olumlu yaklaşımı bugün bizleri bu noktaya getirdi. Bugün artık Şarköy'de hem toplum sağlığının hem de hayvan sağlığının göz önünde tutulduğu, son derece medeni ve insani yaklaşımlarla sahipsiz hayvanlar rehabilite ediliyor; kısırlaştırılıp, aşılanıp bulundukları yere bırakılıyor. Hastalar ve güçten düşmüşler ise geçici barınakta bakılıyor. Barınak sorumlusu Aleyna Nalbant ciddi gayret ve hevesle barınaktaki can dostlarımızla ilgileniyor. Yeni barınak bitince her şey dört dörtlük olacak. Sayın Kaymakam Mümin Heybet ve sayın Belediye Başkanı Can Gürsoy'a teşekkür ediyoruz. Hayvanların oy hakkı yok ama hayvan korumacılarının var."

BU ANLAYIŞ YAYILMALI
Şarköy Belediye Başkanı Can Gürsoy, tüm hayvanların saygı görme ve sevilme hakkının olduğunu belirtiyor: "Gönüllüler ile el ele verince sahipsiz hayvanların korunması ile ilgili çalışmalar başladı ve hızla devam ediyor; umudumuz yurdumuzun tamamında aynı anlayışın oluşmasıdır." Şarköy Barınağı gönüllüsü Nida Çelebi de, belediye başkanının duyarlı yaklaşımları sayesinde Şarköy'deki sokak hayvanlarının kaderinin değiştiğini söylüyor. Kariyer sahibi, çalışan bir kadın olan Nida Çelebi yıllık izninin tamamını barınağa ayırmayı tercih etmiş. Çelebi, YHS olarak hedeflerinin toplumda hayvanlar konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söylüyor: "YHS ekibi dernek değil, tamamen gönüllülük esaslı çalışıyoruz. Türkiye'deki tüm gönüllü ve derneklere eşit mesafedeyiz. Dünyada ve Türkiye'de 5 binden fazla gönüllü ile işbirliği içindeyiz. Yeni gönüllüleri bize destek vermeye davet ediyoruz." YHS ekibinin çalışmaları bununla da sınırlı değil. Daha önce bin ağaçlık bir YHS korusu oluşturmuşlar. Siteleri üzerinde bulunan bir bölümden Türkiye'nin dört bir yanındaki herhangi bir hayvana işkence, eziyet, şiddet, itlaf gibi durumlarda, hemen olayı takip edip bilgi edinme kanunu çerçevesinde dilekçelerini hazırlayıp imzaya açıyorlar. Son olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun TCK kapsamına alınması için başlattıkları imza kampanyasında 20 bin imzayı geçmiş durumdalar. Aktif üyelerden biri olan Begüm Özbek son olarak şunları söylüyor: "Eğer 'İmza atmaktan fazlasını yapmak, daha aktif olmak isterim,' diyorsanız bizimle irtibata geçin. Gönüllü olmak istiyorsanız, gonullu@yasamhakkinasaygi.com adresine mail atmanız yeterli. Sizlerle iletişime geçip ne yapabileceğinizi paylaşacağız. Elinizi çabuk tutun. Size çok ihtiyaçları var."
Haberin fotoğrafları